Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zwitserse zakenman gaf opdracht voor moord in Bergen'

Geplaatst opvrijdag 19 februari 2021 - 12:08

De Zwitserse zakenman Lukas F. (50) wordt verdacht van een moord in Bergen. Volgens justitie was hij niet zelf aanwezig, maar gaf hij anderen opdracht om de moord in november 2019 te plegen.

Dat bleek vrijdagmorgen tijdens de eerste openbare rechtszitting in de zaak. Een zakelijk conflict zou aanleiding zijn voor de moordopdracht.

Lees ook: Zwitser opgepakt in onderzoek naar dode man in Bergen

Lugubere vondst
Eind november 2019 bracht de politie een bericht naar buiten over een lugubere vondst in de Roefsstraat in Bergen. Daar werd het lichaam van een 58-jarige man gevonden. Na onderzoek bleek de man door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Vervolgens duurde het tot augustus 2020 tot er weer nieuws was in de zaak; een Zwitserse verdachte werd gearresteerd in Macedonië.

Financieel specialist
Die verdachte blijkt zakenman Lukas, een Zwitser die volgens zijn cv een schat aan ervaring in de financiële wereld heeft. Vanuit die rol adviseerde hij wereldwijd grote klanten en zou hij zelfs de Europese Commissie hebben ondersteund. Na zijn arrestatie zat Lukas maandenlang vast in Macedonië. Wat hij daar deed, is vooralsnog onbekend. Volgens zijn advocaat was hij in ieder geval niet op de vlucht. Sinds november zit hij vast in Nederland.

Onderzoek na vondst stoffelijk overschot in Bergen (26 nov 2019)
Foto: SK-Media

Gruwelijke moord
De aanklaagster denkt dat Lukas niet zelf in Bergen was, maar mensen opdracht gaf het slachtoffer te laten vermoorden. Hij had mogelijk een zakelijk conflict met de Bergenaar. "Als dit de manier is waarop je zakelijke geschillen oplost, dan moeten we vrezen voor een volgend conflict. Het slachtoffer is op een gruwelijke manier vermoord", zei de aanklaagster vrijdag. Ze trad niet in details.

Voorafgaand aan zijn dood zou het slachtoffer zwaar mishandeld zijn. Lukas ontkende vrijdag iedere betrokkenheid. "Ik vertrouw uw rechtbank. U heeft mijn lot in handen. Ik ben onschuldig."

Lees ook: Stoffelijk overschot Bergen: man door misdrijf gedood

Niet geschokt
Advocaat Jeroen Soeteman vroeg vrijdag aan de rechter om Lukas vrij te laten. "Cliënt zegt onschuldig te zijn en justitie heeft vastgesteld dat hij niet aanwezig was toen het slachtoffer om het leven kwam. Daarnaast zijn er nog geen stappen ondernomen om de andere verdachten, die ook in het buitenland zitten, naar Nederland te halen. Dan denk ik niet dat de maatschappij geschokt is als cliënt geschorst wordt."

Verdachten in beeld
Die andere verdachten hoopt justitie snel te kunnen laten arresteren door buitenlandse collega's. Er liggen concrete plannen om drie verdachten snel in te rekenen. "Ik had zelfs gehoopt dat ik nu al kon zeggen dat het gelukt was. Maar we zijn dichtbij." Het is onduidelijk of deze mensen ook in Zwitserland wonen, of dat ze uit een ander land overkomen.

Ongrijpbare wereldburger
Advocaat Soeteman vindt dat zijn cliënt zijn proces in vrijheid moet kunnen volgen. "Hij is bereid in Nederland te blijven als zijn voorarrest wordt geschorst. Natuurlijk, hij is liever bij zijn familie in Zwitserland. Maar als het moet, dan doet hij dat. Cliënt heeft overigens een blanco strafblad en ik zie geen aanleiding om te vrezen voor herhalingsgevaar."

Daar kon de aanklaagster zich niet in vinden. "Meneer is een wereldburger gebleken, heeft internationale contacten. Dat maakt hem ongrijpbaar." De rechter verlengde Lukas' voorarrest, maar wil wel laten uitzoeken onder welke voorwaarden hij eventueel naar buiten kan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen