Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwijnenjachtruzie in Meinweggebied: provincie bemiddelaar

Geplaatst opdinsdag 15 oktober 2019 - 16:14

De provincie Limburg bemiddelt in het conflict van jagers uit de Roerstreek met Staatsbosbeheer over de jacht op de wilde zwijnen in het Meinweggebied.

Staatsbosbeheer wil meer de regie in handen nemen en kiest nu voor jagers van buitenaf die voor veel geld de zwijnen mogen afschieten.

Overschot
De jagers van de wildbeheer-eenheid doen al jaren het wildbeheer op de Meinweg. Ze tellen de dieren, kennen het gebied goed en beheren het raster om de Meinweg, om zo te voorkomen dat er beesten uitbreken. Jaarlijks wordt het overschot aan dieren, gemiddeld 100 tot 150 zwijnen, afgeschoten volgens strenge regels en voorwaarden.

3000 euro
Maar Staatsbosbeheer wil in de toekomst meer de regie in handen nemen en kwam er met de jagers uit de Roerstreek niet uit. De keuze is nu dat jagers van buiten het Roergebied de zwijnen mogen afschieten á 3000 euro per jager per jaar.

Hoogzitten afbreken
De afspraken met de huidige jagers lopen half oktober af. Als de partijen er dinsdag niet uit komen, dan worden de minstens 12 meter hoogzitten afgebroken en verwijderd. Hoogzitten zijn een soort houten huisjes van waaruit het wild wordt geobserveerd en afgeschoten.

Erejacht
Jan Eyck, voorzitter van de lokale jagers, is boos. "We worden als lokale jagers afgedankt en men wil een erejacht introduceren voor mensen van elders die tegen veel geld een dier mogen doodschieten. Dat betreuren we enorm."

'Geen commerciële tarieven'
De provincie wil dat de expertise van de lokale jagers behouden blijft en dat er geen commerciële tarieven gevraagd mogen worden voor het jagen op wilde zwijnen.

Het is nu afwachten of de bemiddeling succesvol is, Staatsbosbeheer moet namelijk nog reageren op het laatste voorstel van de provincie Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen