Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zwijgen over jihadi is gevaarlijk'

Geplaatst opvrijdag 2 januari 2015 - 21:56

Het college van Maastricht, het bestuur van de Marokkaanse moskee waar zelfmoordterrorist Sultan Berzel veel kwam, en de imam moeten krachtig afstand nemen van het videotestament van Berzel. Zwijgen is gevaarlijk.

Dat stelt publicist Ibrahim Wijbenga. Martijn de Koning, docent en onderzoeker Islamstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vult aan: "Er zou een signaal moeten worden afgegeven waaruit blijkt dat het om een Limburgse jongen gaat die een daad heeft begaan die men afkeurt."

'Verwoestend'
Dat dit nog niet is gebeurd - het moskeebestuur reageert niet, de gemeente verwijst naar de coördinator terrorismebestrijding - noemt Wijbenga gevaarlijk. "Door te zwijgen laat je de invulling aan anderen. Dat kan verwoestend zijn."

Bagdad
Berzel blies zich, twee maanden nadat hij zich met een inmiddels ook omgekomen vriend uit Maastricht aansloot bij Islamitische Staat (IS), op met een bomvest in Bagdad. In het dinsdag verschenen internetfilmpje daarover roept hij zijn ‘broeders’ in Nederland op zijn voorbeeld te volgen.

Lees zaterdag meer over dit onderwerp in de Limburgse kranten.

Lees ook:
- Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
- Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken
Limburgse journalisten schrijven boek over jihad
Vader Maastrichtse jihadist kon hem niet tegenhouden
Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen