Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zwijgen over jihadi is gevaarlijk'

Geplaatst opvrijdag 2 januari 2015 - 21:56

Het college van Maastricht, het bestuur van de Marokkaanse moskee waar zelfmoordterrorist Sultan Berzel veel kwam, en de imam moeten krachtig afstand nemen van het videotestament van Berzel. Zwijgen is gevaarlijk.

Dat stelt publicist Ibrahim Wijbenga. Martijn de Koning, docent en onderzoeker Islamstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vult aan: "Er zou een signaal moeten worden afgegeven waaruit blijkt dat het om een Limburgse jongen gaat die een daad heeft begaan die men afkeurt."

'Verwoestend'
Dat dit nog niet is gebeurd - het moskeebestuur reageert niet, de gemeente verwijst naar de coördinator terrorismebestrijding - noemt Wijbenga gevaarlijk. "Door te zwijgen laat je de invulling aan anderen. Dat kan verwoestend zijn."

Bagdad
Berzel blies zich, twee maanden nadat hij zich met een inmiddels ook omgekomen vriend uit Maastricht aansloot bij Islamitische Staat (IS), op met een bomvest in Bagdad. In het dinsdag verschenen internetfilmpje daarover roept hij zijn ‘broeders’ in Nederland op zijn voorbeeld te volgen.

Lees zaterdag meer over dit onderwerp in de Limburgse kranten.

Lees ook:
- Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
- Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken
Limburgse journalisten schrijven boek over jihad
Vader Maastrichtse jihadist kon hem niet tegenhouden
Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen