Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zwijgen over jihadi is gevaarlijk'

Geplaatst opvrijdag 2 januari 2015 - 21:56

Het college van Maastricht, het bestuur van de Marokkaanse moskee waar zelfmoordterrorist Sultan Berzel veel kwam, en de imam moeten krachtig afstand nemen van het videotestament van Berzel. Zwijgen is gevaarlijk.

Dat stelt publicist Ibrahim Wijbenga. Martijn de Koning, docent en onderzoeker Islamstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vult aan: "Er zou een signaal moeten worden afgegeven waaruit blijkt dat het om een Limburgse jongen gaat die een daad heeft begaan die men afkeurt."

'Verwoestend'
Dat dit nog niet is gebeurd - het moskeebestuur reageert niet, de gemeente verwijst naar de coördinator terrorismebestrijding - noemt Wijbenga gevaarlijk. "Door te zwijgen laat je de invulling aan anderen. Dat kan verwoestend zijn."

Bagdad
Berzel blies zich, twee maanden nadat hij zich met een inmiddels ook omgekomen vriend uit Maastricht aansloot bij Islamitische Staat (IS), op met een bomvest in Bagdad. In het dinsdag verschenen internetfilmpje daarover roept hij zijn ‘broeders’ in Nederland op zijn voorbeeld te volgen.

Lees zaterdag meer over dit onderwerp in de Limburgse kranten.

Lees ook:
- Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
- Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Video zelfmoordterrorist Sultan uit Maastricht opgedoken
Limburgse journalisten schrijven boek over jihad
Vader Maastrichtse jihadist kon hem niet tegenhouden
Vader Sultan veroordeelt oproep van zijn zoon
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen