Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwijgen Brech zwaar dilemma voor rechtbank

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 6:00

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect, woensdag is dat het zwijgen van de verdachte. " In het zwijgrecht komen alle belangen die botsen in het strafrecht samen", zegt hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens.

"En dat is soms heel frustrerend, als de rechter probeert de waarheid te achterhalen."

Irritatie
De voorbereiding op de inhoudelijke strafzaak tegen Jos Brech duurt al bijna twee jaar. Hij staat terecht voor ontvoering, verkrachting en doodslag op Nicky Verstappen in 1998 op de Brunssummerheide. In augustus 2018 werd Brech opgepakt. De verdachte zwijgt en ontkent. En omdat er weinig keihard bewijs is, neemt de irritatie bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank toe.

Celdeur
Rechter Marc Bax zei eerder dat Brech de sleutel van zijn eigen celdeur in handen heeft, als hij met een verklaring komt voor de tientallen DNA-sporen die van hem op de kleding en het lichaam van Nicky zijn gevonden. Advocaat Paul Adca uit Roermond vindt dat de rechtbank daar te ver mee gaat. "Er wordt te veel druk op Brech uitgeoefend. Uit wetenschappelijke onderzoek en internationale strafzaken is gebleken dat er soms geen enkele relatie bestaat tussen een verdachte en het slachtoffer."

Bewijsnood
Advocaat Adca krijgt bijval van strafpleiter Gitte Stevens. Volgens haar wordt de verklaring van een verdachte -de koningin der bewijzen- genoemd. "Maar die heb je vaak niet eens nodig omdat er voldoende ander bewijs is. Daarom denk ik dat hier sprake is van bewijsnood. En dus heeft het OM een verklaring van Brech nodig om de zaak te kunnen oplossen."

Omgekeerde bewijslast
Privé-detective John Vullers uit Roermond pleit voor een omgekeerde bewijslast, waarbij een verdachte bewijs moet leveren dat hij onschuldig is. Dan zou het allemaal een stuk makkelijk zijn. "We zien dit, dus toon maar aan dat dat niet zo is zoals wij het nu interpreteren. Dan ging Brech wellicht wel praten, want dan moet 'ie wel wat zeggen. Nu kan hij gewoon achterover leunen, kijken en afwachten wat er gebeurt. " Oud-politieman Vullers vreest dat het zwijgen van Brech uiteindelijk zal worden beloond met een vrijspraak.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen