Camping de geul

Waterschap Limburg start met opruimen van zwerfafval

Waterschap Limburg is sinds het hoogwater druk bezig met het opruimen van rotzooi langs beken en rivieren. Woensdag wordt gestart met het verwijderen van het zwerfafval dat is achtergebleven.

zwerfafval in water, plastic soup, milieuvervuiling, LIVES project, Schone Rivieren (stock)
Onderzoek geeft zicht op zwerfafval in Geul en Roer

Driekwart van het zwerfafval dat uit de Roer wordt gehaald, bestaat uit plastic. Bij de Geul is dat iets minder, maar nog altijd meer dan de helft.

Dion Nijskens, 90 zakken zwerfafval opgeruimd bij de Maas in Roermond nr 1 (21 mrt 2021)
Negentig zakken afval ingezameld rond Maas Roermond

Een groep vrijwilligers heeft zondagochtend in enkele uren tijd negentig volle zakken met zwerfafval uit twee bosjes langs de Maas bij Roermond gehaald.

Zwerfafval in uiterwaarden van Grensmaas (juli 2018)
Duizenden vrijwilligers op de been voor Maas Cleanup

Ruim 5000 vrijwilligers steken zaterdag de handen uit de mouwen om de Maas(oevers) in Limburg schoon te maken.

Peuken opgeruimd in Echt
Vrijwilligers rapen ruim 2500 peuken op in Echt

In het kader van de landelijke actie PeukMeuk2020 haalden vrijwilligers van actiegroep Echt-Susteren Zwerfafvalvrij zaterdag ruim 2500 sigarettenpeuken van de grond.

Vuilvanger van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in beken moet plastic uit Maas houden (20 aug 2020)
Vlaamse vuilvangers moeten plastic uit de Maas houden

In drie beken in Vlaanderen die uitmonden in de Maas worden de komende tijd vuilvangers geplaatst. Die zijn bedoeld om plastic zwerfafval uit het water te halen en te voorkomen dat dat spul in de Maas en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.

Zwerfafval Oolderplas
Video: Bewoners Oolderplas zijn rotzooi zat, ruimen zelf op

Omwonenden zijn de grote hoeveelheid rotzooi die dagelijks wordt achtergelaten rond de Oolderplas in Herten meer dan zat. Ze roepen op tot actie.

Afval Maastricht
Maastricht gaat door met verscherpt toezicht afvaldump

De gemeente Maastricht gaat door met het verscherpt toezicht op afvaldumping. Sinds de start van de coronacrisis liep het de spuigaten uit en plaatste de gemeente mobiele camera's om dumpers te betrappen.

afval nederweert zwerfafval troep (16 jun 2020)
Zwerfafval steeds groter probleem in Nederweert

Zwerfafval is steeds meer Nederweertenaren een doorn in het oog. En de gemeente is de toenemende bulk rotzooi in het straatbeeld intussen ook beu.

Plastic zwerfafval oever rivier plastic soep stock
Onderzoek: afval langs Maas is vooral plastic

Het afval dat langs de oevers van de Maas wordt gevonden, bestaat vooral uit plastic. Dat blijkt uit een onderzoek dat van 2017 tot 2019 is gehouden door Schone Rivieren.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten