Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwemmen in ijskoud open water steeds populairder

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 6:00

Nu de sportscholen en zwembaden gesloten zijn vanwege de lockdown, zoeken mensen een alternatief om fit en gezond te blijven. Steeds meer mensen zwemmen in open water.

Bij zwemclub De Grindgatzwemmers in Maastricht zien ze de aanmeldingen de laatste maanden dan ook stijgen.

Natuur
Mannen en vrouwen die bij deze club zijn aangesloten, zwemmen een paar keer per week in grindgaten en plassen in Maastricht en omgeving. In een wetsuit zwemmen ze afstanden tussen de 1500 en 3000 meter. Daarna nemen de zwemmers een gezondheidsdip zonder pak. Het koude water levert gezondheidswinst op zegt Luc Jacobs. Hij rijdt vanuit de Belgische grensplaats Bilzen naar de Limburgse hoofdstad om hier in open water te kunnen zwemmen. "Het is hier heerlijk, de natuur, het water. Het is super lekker als je uit het water komt. Je bent de hele dag fit."

Zo gaat het koudwaterzwemmen eraan toe:

Gezondheidswinst
Is het zwemmen in koud water wel zo gezond als iedereen denkt. En wat is dan de gezondheidswinst? Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Voedings- en Bewegingswetenschappen doet al jaren onderzoek naar de effecten van kou en warmte op het lichaam. Volgens hem is er zeker gezondheidswinst door in koud water te plonsen. "Het hangt er een beetje vanaf hoe lang iemand aan de kou wordt blootgesteld. Onderzoeken waarbij mensen zes uur lang in een ruimte waar het iets kouder is dan ze gewend zijn, laten goede resultaten zien", zegt Van Marken Lichtenbelt.

Plonsen
"Zowel voor je stofwisseling als voor je suikerhuishouding laat dat onderzoek goede gezondheidseffecten zien. Zowel de spieren als het bruin vet worden geactiveerd." Het plonsen in koud water kunnen de meeste mensen maar een paar minuten volhouden. Of dat genoeg is om dezelfde gezondheidswinst te krijgen is wetenschappelijk niet aangetoond.

Mentale welzijn
De hoogleraar merkt op dat alle activiteit en beweging goed voor je lijf is, zeker nu de sportscholen dicht zijn. "Zwemmen is sowieso heel erg goede beweging, ook al doe je dat maar een paar minuten. Alle beweging die je kunt pakken, is meegenomen. Mensen die uit het koude water komen zeggen dat ze een boost, opkikker krijgen. Het is goed voor je mentale welzijn en je voelt je de hele dag fit."

Bij de universiteit in Maastricht leidt Van Marken Lichtenbelt nu een onderzoek naar extreme kou op het lichaam, kou waarbij je een paar minuten moet rillen. De resultaten van de onderzoek worden over zes maanden verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen