Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwemkunst jeugd holt achteruit: reddingsbrigade geeft cursus

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 6:00

Met de zomervakantie in het vooruitzicht gaat Reddingsbrigade Peel en Maas de zwemvaardigheden van kinderen verbeteren met een zogenoemde vakantie-apk.

Volgens de Reddingsbrigade is het nodig dat het zwemmen van de jeugd wordt bijgespijkerd op het gebied van techniek en conditie.

Achteruit
"We merken dat de techniek van kinderen die een tijd niet hebben gezwommen achteruit is gegaan", vertelt Nico Bots van Reddingsbrigade Peel en Maas. Vanwege de coronacrisis waren zwembaden maandenlang gesloten.

Video: L1

Recordaantal reddingen
Nu er weer zwemles gegeven kan worden, grijpt Reddingsbrigade Peel en Maas de kans om te zorgen dat kinderen veilig kunnen gaan zwemmen. Landelijk kwamen vorig jaar meer reddingsbrigades in actie voor waterrecreanten in nood dan in de jaren daarvoor. Het ging om een recordaantal van 306 geregistreerde reddingen.

Zwemveiligheid verhogen
"Wij richten ons nu preventief op kinderen. Maar je ziet ook volwassen allochtonen, asielzoekers en arbeidsmigranten die met warm weer verkoeling zoeken en dan in de problemen raken", zegt Bots. De reddingsbrigade gaat nu met de vakantie-apk aan de slag om de zwemveiligheid van kinderen te verhogen. Inmiddels zit de cursus met 108 kinderen vol. Per uur krijgen zes groepjes van zes kinderen training.

Surfplank
Tijdens de cursus van vijf lessen worden de zwemslagen getraind, maar wordt er ook geoefend met zwemvesten, een surfplank en een boot. "Daarmee oefenen we wat ze mee kunnen maken op vakantie. Ze hebben vaak thuis wel een badje in de tuin, maar daar wordt niet echt in gezwommen." De ouders krijgen tijdens de laatste zwemles nog een kleine cursus theorie en tips voor als ze naar strand of binnenbad gaan.

Reddingsbrigade Peel en Maas traint in het binnenbad van Laco Peel en Maas in Panningen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen