Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwembaden profiteren van hittegolf en blauwalg

Geplaatst opmaandag 6 augustus 2018 - 12:02

Limburgse buitenbaden beleven deze zomer een topseizoen, met in juli een fors aantal meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ook augustus lijkt een topmaand te worden, blijkt uit een inventarisatie van L1.

Weert
In Weert bezochten vorige maand 36.000 bezoekers het buitenbad van De IJzeren Man. Dat is een toename van ruim 70 procent. Vorig jaar viel de zomer tegen, maar de hitte van nu maakt volgens directeur Yvonne Botden veel goed. "Het warme weer is top voor ons. Mensen zoeken verkoeling bij het zwembad. En daar profiteren wij van."

Topmaand
Mosaqua in Gulpen trok in juli ruim 60.000 zwemmers. Dat is ruim 80 procent meer dan een jaar eerder. Toen had het zwembad 33.000 bezoekers. "Een absolute topmaand", zegt directeur Bertil Kaanen. "Alleen in 2001 hebben we meer bezoekers getrokken." En ook in augustus passeerden al 12.000 bezoekers de kassa’s.

Blauwalg
Het zwembad profiteert niet alleen van het goede weer, maar ook van de blauwalg. "Bijna overal is blauwalg. Ik merk dat veel bezoekers daarom het risico niet nemen om in de Maasplassen te gaan zwemmen. Die gaan nu naar een buitenzwembad."

Lees ook: Blauwalg teistert nog meer Limburgse zwemplassen

Sportschool
"Dit weer is inderdaad perfect voor buitenzwembaden", stelt Bert Lavrijzen van Laco Glanerbrook in Geleen. Maar het gaat wel ten koste van andere activiteiten in het sportcentrum. "Niemand gaat meer naar de sportschool, want voor fitnessen is het te warm. Dat geldt ook voor de ijsbaan en onze binnenbaden. Die zijn gewoon open, maar trekken nauwelijks bezoekers.” Toch hoopt hij dat het goede weer lang aanhoudt. "Want als de eerste regendruppels vallen, vrees ik dat er een dip komt in het buiten zwemmen."

Ook in Noord-Limburg profiteren de buitenzwembaden van het zomerse weer.

Winst
Het zwembad in Kessel zag in juli 5.000 mensen. Een stijging van 195 procent. En ook Buitenzwembad Groot Venlo stevent af op een nieuw record. Penningmeester Patrick Kunz: "We hadden in juli 10.000 bezoekers en verwachten dit jaar in totaal 20.000 zwemmers te verwelkomen. Een record voor onze vrijwilligersorganisatie." De stichting verwacht zelfs dit jaar winst te maken. "Vorig jaar maakten we verlies omdat de zomer tegenviel. We zijn blij dat we dit jaar iets overhouden. Kunnen we geld op zij zetten voor de toekomst."

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen