Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwembad inzet verkiezingsstrijd Horst aan de Maas

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:41

In vergelijking met 2014 doet de VVD nu wel mee aan de verkiezingen. Verder komt er voor het eerst een gezamenlijke lijst D66/GroenLinks op. Vier jaar geleden deed D66 nog alleen mee.

Zwembadkwestie
De coalitie van CDA, lokale partij Essentie en PvdA kon de afgelopen periode comfortabel regeren, met een meerderheid van 18 van de 27 raadszetels. Over een belangrijk dossier wist de coalitie geen knoop door te hakken: moet zwembad De Berkel in hartje Horst blijven of moet er een nieuw zwembad komen bij Afslag 10? Het college van B&W is voorstander van dat laatste. Maar de gemeenteraad tilde onlangs een besluit over de verkiezingen heen, waarmee het een belangrijk lokaal verkiezingsthema is geworden.

Opmerkelijk was verder dat de gemeenteraad zich in september 2017 unaniem uitsprak tegen uitbreiding van een varkensbedrijf aan de Kleefsedijk in Sevenum.

Limburg_stemt

Vertrekkende CDA'ers
Bij de grootste partij - het CDA - is wethouder Bob Vorstermans opnieuw lijsttrekker. Tweede op de lijst is Han Geurts. Hij is tevens de tweede wethouderskandidaat. Mocht het CDA opnieuw een tweede wethouder leveren, is Geurts de opvolger van wethouder Ger van Rensch. Hij stopt er na twee periodes mee.

Ook de huidige fractievoorzitter Marcel Beelen stopt ermee en hij staat dus ook niet op de kandidatenlijst. Op de plaatsen 3 tot en met 8 van de CDA-lijst staan allemaal zittende raadsleden. Vervolgens komen er drie nieuwelingen: Marian Gubbels, Frenk Peeters en Marijn Mulders. Oud-wethouder Leon Litjens is lijstduwer.

Bolwerk SP
Bij de SP, in Horst aan de Maas van oudsher sterk vertegenwoordigd, is fractievoorzitter Bart Cox lijsttrekker. Hij wordt gevolgd door vijf zittende raadsleden. Nieuw op 7 en 8 zijn Michael van Rengs en Wilma Kurvers. Cox werd in oktober 2016 tussentijds fractievoorzitter als opvolger van Anthony van Baal. Die zei zijn raadswerk niet meer te kunnen combineren met zijn werk en gezinsleven.

Essentie
De lokale partij Essentie heeft fractievoorzitter Bram Hendrix als kopman. Tweede en derde staan de raadsleden Eric Beurskens en Bianca van den Berg, Dan volgen nieuwkomer Jeroen Brouns, raadslid Frans Kerstjens en nog drie nieuwe namen: Kay Thijssen, Emma Dorssers en Sheila Derks. Wethouder Paul Driessen is lijstduwer maar heeft al aangegeven na de verkiezingen niet meer terug te willen komen. Na ruim zes jaar stopt hij als wethouder.

Meer van hetzelfde bij PvdA
Wethouder Birgit op de Laak is lijsttrekker van de PvdA. In de top-4 staan verder allemaal zittende raadsleden: Fractievoorzitter Roy Bouten (2e) , Richard van der Weegen (3e) en Jan Wijnen (4e).

Gezamelijk links
De lijst D66/GroenLinks wordt aangevoerd door de huidige twee D66-raadsleden. Lijsttrekker is de 21-jarige Jim
Weijs, tweede staat fractievoorzitter Jos Gubbels. Weijs kwam in oktober 2015 in de raad als opvolger van Henk Kemperman. Die stopte tussentijds omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn werk als directeur van streekmuseum De Locht in Melderslo. Inez Arts van GroenLinks is derde op de nieuwe gezamenlijke progressieve lijst.

Overloper loopt terug over
De VVD maakt met Peter Elbers als lijsttrekker haar comeback. In 2009 maakte een groot deel van de toenmalige VVD-leden de overstap naar Essentie. De partij deed sindsdien niet meer zelfstandig mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Elbers was in het verleden al eens raadslid voor de VVD in de toenmalige gemeente Grubbenvorst.

Op de VVD-lijst staat Imke Emons op 2 en Eric Thissen op 3. Op de lijst staan geen kandidaten die zich eerder bij Essentie hadden aangesloten.

Samenstelling huidige gemeenteraad
27 zetels
CDA 9
SP 7
Essentie 6
PvdA 3
D66 2

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten