Overslaan en naar de inhoud gaan

Zware veiligheidsmaatregelen bij rechtszaak vergismoord

Geplaatst opvrijdag 27 september 2019 - 11:00

Onder zware veiligheidsmaatregelen is vrijdag de rechtszaak over de Venlose vergismoord van start gegaan in de rechtbank van Maastricht.

De zaak gaat over de moord op de Russische Tanja Gurskaja. Zij werd in 2012 in Venlo voor haar woning doodgeschoten. Het doelwit van de moordaanslag zou haar man Wilmo zijn geweest.

Zwaailichten
Een Range Rover met daarin waarschijnlijk een van de verdachten reed vrijdagmorgen op de A2 met hoge snelheid en zwaailichten naar de rechtbank. Het verkeer moest wijken om de man veilig en op tijd naar het cellenblok van de rechtbank te brengen. In de rechtszaal zit het publiek in een aparte zaal en journalisten mogen de zitting achter glas volgen. Het is een complexe zaak met een hoog veiligheidsrisico.

Doelwit
In de zaak zijn drie verdachten: John B. uit Helden, en de vermeende huurmoordenaars Janis V. uit Letland en Dennis W. uit Tegelen. Wilmo, de man van de vermoorde Tanja Gurskaja, zou het eigenlijke doelwit van de schutters zijn geweest, vanwege een conflict in het drugsmilieu. John B. en Wilmo zouden ruzie hebben gekregen over een partij cocaïne. Volgens Dennis zou John aan Wilmo 6 tot 6,5 ton moeten betalen, maar dat kon Heldenaar John niet. Hij zou daarna de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van zijn voormalige compagnon Wilmo. Hij ontkent dat zelf. Volgens Dennis kreeg hij 4000 tot 5000 euro van John om een vuurwapen te kopen.

Vergismoord
Tanja Gurskaja werd op die bewuste donderdag 25 oktober voor haar huis dodelijk geraakt door kogels. Vrijdag worden tijdens de zitting deze feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte Dennis W. besproken. Hij heeft als kroongetuige zijn verhaal gedeeld. Het Openbaar Ministerie heeft eerder met Dennis afgesproken dat in ruil voor zijn verklaring veertien in plaats van twintig jaar cel tegen hem geëist zal worden.

Wilmo, familie van hem en van Tanja zijn vrijdag in de rechtszaal aanwezig.

Voor de zaak zijn zeven dagen uitgetrokken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen