Overslaan en naar de inhoud gaan

Zware veiligheidsmaatregelen bij rechtszaak vergismoord

Geplaatst opvrijdag 27 september 2019 - 11:00

Onder zware veiligheidsmaatregelen is vrijdag de rechtszaak over de Venlose vergismoord van start gegaan in de rechtbank van Maastricht.

De zaak gaat over de moord op de Russische Tanja Gurskaja. Zij werd in 2012 in Venlo voor haar woning doodgeschoten. Het doelwit van de moordaanslag zou haar man Wilmo zijn geweest.

Zwaailichten
Een Range Rover met daarin waarschijnlijk een van de verdachten reed vrijdagmorgen op de A2 met hoge snelheid en zwaailichten naar de rechtbank. Het verkeer moest wijken om de man veilig en op tijd naar het cellenblok van de rechtbank te brengen. In de rechtszaal zit het publiek in een aparte zaal en journalisten mogen de zitting achter glas volgen. Het is een complexe zaak met een hoog veiligheidsrisico.

Doelwit
In de zaak zijn drie verdachten: John B. uit Helden, en de vermeende huurmoordenaars Janis V. uit Letland en Dennis W. uit Tegelen. Wilmo, de man van de vermoorde Tanja Gurskaja, zou het eigenlijke doelwit van de schutters zijn geweest, vanwege een conflict in het drugsmilieu. John B. en Wilmo zouden ruzie hebben gekregen over een partij cocaïne. Volgens Dennis zou John aan Wilmo 6 tot 6,5 ton moeten betalen, maar dat kon Heldenaar John niet. Hij zou daarna de opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van zijn voormalige compagnon Wilmo. Hij ontkent dat zelf. Volgens Dennis kreeg hij 4000 tot 5000 euro van John om een vuurwapen te kopen.

Vergismoord
Tanja Gurskaja werd op die bewuste donderdag 25 oktober voor haar huis dodelijk geraakt door kogels. Vrijdag worden tijdens de zitting deze feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte Dennis W. besproken. Hij heeft als kroongetuige zijn verhaal gedeeld. Het Openbaar Ministerie heeft eerder met Dennis afgesproken dat in ruil voor zijn verklaring veertien in plaats van twintig jaar cel tegen hem geëist zal worden.

Wilmo, familie van hem en van Tanja zijn vrijdag in de rechtszaal aanwezig.

Voor de zaak zijn zeven dagen uitgetrokken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen