Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwangere vrouw in coma en wordt wakker zonder baby in buik

Geplaatst opdonderdag 6 mei 2021 - 19:52

Zwanger zijn en zo erg ziek worden dat je in coma moet worden gebracht. Het overkwam Jacqueline Jansen uit Stein. Ze ontwaakte in het ziekenhuis zonder baby in haar buik. Haar bizarre verhaal is nu opgetekend in een boek 'Nieuw leven in coma'.

Jacqueline was 26 weken zwanger toen ze met longontsteking opgenomen werd in het ziekenhuis in Heerlen. De situatie was zo ernstig dat ze in coma gebracht moest worden. Twee maanden later werd ze wakker in het ziekenhuis in Groningen, maar zonder kindje.

Video L1

'Een simpel griepje'
Inmiddels is dochter Emma zes jaar oud, maar het had niet veel gescheeld of ze was er nooit geweest. Het leven van moeder en dochter hing lange tijd aan een zijden draadje, vertelt Jacqueline in Limburg Centraal. "Het begon met een simpel griepje dat al snel erger werd. Uiteindelijk ben ik met een dubbele longontsteking opgenomen in Heerlen. Daar ging ik zo snel achteruit dat ze me in coma hebben gebracht. Het laatste wat ik me herinner is dat ik daar in een rolstoel naar binnen ben gereden. Het volgende wat ik me herinner is Moederdag, zo'n twee maanden later. Toen lag ik dus in het ziekenhuis van Groningen. Zonder baby in mijn buik."

Emma was al zes weken
Jacqueline werd de hele tijd in slaap gehouden. Haar conditie was zo slecht dat haar baby tien dagen na de ziekenhuisopname met een keizersnee gehaald is. Jacqueline was toen 28 weken zwanger. De kleine Emma woog 1300 gram en mat 30 centimeter. Jacqueline was al die tijd dus onwetend van de geboorte van haar dochter. Toen ze wakker werd, was Emma al zes weken.

"Toen ik wakker werd had ik meteen in de gaten dat er niks in mijn buik zat. Dan schrik je wel, maar ik was te moe om er vragen over te stellen. Ik had toen ook veel last van hallucinaties, door de medicatie, dus ik kreeg alles ook maar half mee. Mijn ouders hebben me, aan mijn ziekenhuisbed, drie keer per dag het hele verhaal verteld, totdat het op een gegeven moment tot me doordrong. Ik weet nog wel dat er ook een babyfoto hing naast mijn bed. Ik vroeg me af wie dat was. Nou, dat bleek dus mijn dochter te zijn", legt Jacqueline uit.

Haar verhaal delen
Dochter Emma heeft uiteindelijk een half jaar in het ziekenhuis gelegen. Nu, jaren later, geeft Jacqueline als ervaringsdeskundige gastlessen aan verpleegkundigen in opleiding en IC-personeel. Ze deelt dan haar verhaal en vertelt ook hoe dankbaar ze is. "Ik hou ervan om iets positiefs te doen met een minder leuke periode in mijn leven. Dan heeft het toch een beetje zin gehad. Is het niet voor niks geweest. Vandaar ook dit boek, daar kun je een hele grote groep mensen mee bereiken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen