Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwangere vrouw in coma en wordt wakker zonder baby in buik

Geplaatst opdonderdag 6 mei 2021 - 19:52

Zwanger zijn en zo erg ziek worden dat je in coma moet worden gebracht. Het overkwam Jacqueline Jansen uit Stein. Ze ontwaakte in het ziekenhuis zonder baby in haar buik. Haar bizarre verhaal is nu opgetekend in een boek 'Nieuw leven in coma'.

Jacqueline was 26 weken zwanger toen ze met longontsteking opgenomen werd in het ziekenhuis in Heerlen. De situatie was zo ernstig dat ze in coma gebracht moest worden. Twee maanden later werd ze wakker in het ziekenhuis in Groningen, maar zonder kindje.

Video L1

'Een simpel griepje'
Inmiddels is dochter Emma zes jaar oud, maar het had niet veel gescheeld of ze was er nooit geweest. Het leven van moeder en dochter hing lange tijd aan een zijden draadje, vertelt Jacqueline in Limburg Centraal. "Het begon met een simpel griepje dat al snel erger werd. Uiteindelijk ben ik met een dubbele longontsteking opgenomen in Heerlen. Daar ging ik zo snel achteruit dat ze me in coma hebben gebracht. Het laatste wat ik me herinner is dat ik daar in een rolstoel naar binnen ben gereden. Het volgende wat ik me herinner is Moederdag, zo'n twee maanden later. Toen lag ik dus in het ziekenhuis van Groningen. Zonder baby in mijn buik."

Emma was al zes weken
Jacqueline werd de hele tijd in slaap gehouden. Haar conditie was zo slecht dat haar baby tien dagen na de ziekenhuisopname met een keizersnee gehaald is. Jacqueline was toen 28 weken zwanger. De kleine Emma woog 1300 gram en mat 30 centimeter. Jacqueline was al die tijd dus onwetend van de geboorte van haar dochter. Toen ze wakker werd, was Emma al zes weken.

"Toen ik wakker werd had ik meteen in de gaten dat er niks in mijn buik zat. Dan schrik je wel, maar ik was te moe om er vragen over te stellen. Ik had toen ook veel last van hallucinaties, door de medicatie, dus ik kreeg alles ook maar half mee. Mijn ouders hebben me, aan mijn ziekenhuisbed, drie keer per dag het hele verhaal verteld, totdat het op een gegeven moment tot me doordrong. Ik weet nog wel dat er ook een babyfoto hing naast mijn bed. Ik vroeg me af wie dat was. Nou, dat bleek dus mijn dochter te zijn", legt Jacqueline uit.

Haar verhaal delen
Dochter Emma heeft uiteindelijk een half jaar in het ziekenhuis gelegen. Nu, jaren later, geeft Jacqueline als ervaringsdeskundige gastlessen aan verpleegkundigen in opleiding en IC-personeel. Ze deelt dan haar verhaal en vertelt ook hoe dankbaar ze is. "Ik hou ervan om iets positiefs te doen met een minder leuke periode in mijn leven. Dan heeft het toch een beetje zin gehad. Is het niet voor niks geweest. Vandaar ook dit boek, daar kun je een hele grote groep mensen mee bereiken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen