Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwakke plek ontdekt in dijk bij Mookerplas

Geplaatst opdinsdag 3 januari 2017 - 13:24

Tijdens controles van Waterschap Limburg bij dijken langs de Maas en de Niers in het uiterste noorden van Limburg is inmiddels één zwakke plek ontdekt.

Het gaat om een plek bij het aanvoerkanaal van de Mookerplas. Hier stroomde water door de dijk naar de Maas toe. Volgens Arny Raedts van het Waterschap Limburg is er op tijd ingegrepen.

Controles
Het waterschap houdt de dijken langs de rivier goed in de gaten sinds het waterpeil in de Maas flink gezakt is door de aanvaring op 29 december bij Grave. Daar zorgde een binnenvaartschip voor ernstige schade aan de stuw. Sindsdien is het peil van de Maas bij Gennep zo'n drie meter gedaald.

Kwetsbaar
Het fors zakken van het waterpeil kan de dijken ondermijnen. Zo kan uitspoelend grondwater delen van de dijken kwetsbaar maken. "Normaal zijn er zulke problemen met hoogwater, nu dus bij laagwater", zegt Raedts.

Inspecties
De inspecties blijven voorlopig doorgaan. "We willen alles goed in de gaten houden, zodat we op tijd de boel kunnen repareren", zegt Raedts. Volgens hem biedt de lage Maas ook voordelen. "Nu kan gemakkelijk worden gecontroleerd hoe de toestand van de dijk op delen is die normaal gesproken onder water liggen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Schade woonboten Heijen nog steeds niet hersteld
ANP
Waterschap bezorgd om dijken langs de Maas
ANP
Woonbootbewoners Gennep voorlopig nog niet naar huis
Rijk betaalt geen schadevergoeding na ongeluk stuw Grave
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen