Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland-ziekenhuizen schrappen 175 banen

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:54

In de ziekenhuizen van Zuyderland verdwijnen op korte termijn 175 banen. Dat is nodig om te voorkomen dat het fusieziekenhuis ook dit jaar in de rode cijfers terecht komt.

Op dit moment werken er in totaal zo'n 5000 mensen bij de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade

De klappen vallen met name bij de staf en ondersteuning, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur, David Jongen in L1-programma AvondGasten. "Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt", aldus Jongen.

In april werd al duidelijk dat als Zuyderland niet zou ingrijpen, het dit jaar afstevent op een tekort van 12 miljoen euro. In 2016 had het fusieziekenhuis een tekort van 14 miljoen euro, wat neerkomt op 2 procent van de begroting.

Lees ook: Patiƫnten zoveel mogelijk ontzien bij bezuinigingen Zuyderland

Handen aan het bed
Nu is duidelijk geworden dat de bezuiniging ook handen aan het bed gaat treffen. Volgens Jongen is er sinds 2015 op veel plekken extra personeel ingezet om de fusie tussen de ziekenhuizen in Heerlen en in Sittard-Geleen te laten slagen. Dat kan nu worden afgebouwd. Inmiddels is de fusie voor 70 procent uitgevoerd, aldus Jongen.

Penibel
Destijds werd er kritisch gereageerd op de fusie tussen de ziekenhuizen. In het interview
zegt Jongen dat die kritiek onzin was. "Zonder fusie was de toekomst van ziekenhuiszorg in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek penibel geweest. En nu lossen we de problemen op. We zullen deze financiƫle problemen overwinnen. Dan hebben we nog steeds een fantastisch toekomstperspectief voor Zuyderland', zegt Jongen.

Volgens de bestuursvoorzitter is het voor alle ziekenhuizen een grote uitdaging om ondanks de groeiende vraag naar zorg, greep op de kosten te houden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OR Zuyderland niet verbaasd over banenverlies
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
Zuyderland Geleen ziekenhuis
Lang contract Zuyderland en CZ voor goedkopere zorg
Geen geldzorgen bij Zuyderland-ziekenhuizen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen