Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland-ziekenhuizen schrappen 175 banen

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:54

In de ziekenhuizen van Zuyderland verdwijnen op korte termijn 175 banen. Dat is nodig om te voorkomen dat het fusieziekenhuis ook dit jaar in de rode cijfers terecht komt.

Op dit moment werken er in totaal zo'n 5000 mensen bij de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade

De klappen vallen met name bij de staf en ondersteuning, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur, David Jongen in L1-programma AvondGasten. "Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt", aldus Jongen.

In april werd al duidelijk dat als Zuyderland niet zou ingrijpen, het dit jaar afstevent op een tekort van 12 miljoen euro. In 2016 had het fusieziekenhuis een tekort van 14 miljoen euro, wat neerkomt op 2 procent van de begroting.

Lees ook: Patiënten zoveel mogelijk ontzien bij bezuinigingen Zuyderland

Handen aan het bed
Nu is duidelijk geworden dat de bezuiniging ook handen aan het bed gaat treffen. Volgens Jongen is er sinds 2015 op veel plekken extra personeel ingezet om de fusie tussen de ziekenhuizen in Heerlen en in Sittard-Geleen te laten slagen. Dat kan nu worden afgebouwd. Inmiddels is de fusie voor 70 procent uitgevoerd, aldus Jongen.

Penibel
Destijds werd er kritisch gereageerd op de fusie tussen de ziekenhuizen. In het interview
zegt Jongen dat die kritiek onzin was. "Zonder fusie was de toekomst van ziekenhuiszorg in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek penibel geweest. En nu lossen we de problemen op. We zullen deze financiële problemen overwinnen. Dan hebben we nog steeds een fantastisch toekomstperspectief voor Zuyderland', zegt Jongen.

Volgens de bestuursvoorzitter is het voor alle ziekenhuizen een grote uitdaging om ondanks de groeiende vraag naar zorg, greep op de kosten te houden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

OR Zuyderland niet verbaasd over banenverlies
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
Operaties bij Zuyderland gaan weer door
Meer sterfgevallen dan voorzien in Zuyderland
Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen