Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland-ziekenhuizen schrappen 175 banen

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:54

In de ziekenhuizen van Zuyderland verdwijnen op korte termijn 175 banen. Dat is nodig om te voorkomen dat het fusieziekenhuis ook dit jaar in de rode cijfers terecht komt.

Op dit moment werken er in totaal zo'n 5000 mensen bij de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade

De klappen vallen met name bij de staf en ondersteuning, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur, David Jongen in L1-programma AvondGasten. "Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt", aldus Jongen.

In april werd al duidelijk dat als Zuyderland niet zou ingrijpen, het dit jaar afstevent op een tekort van 12 miljoen euro. In 2016 had het fusieziekenhuis een tekort van 14 miljoen euro, wat neerkomt op 2 procent van de begroting.

Lees ook: Patiënten zoveel mogelijk ontzien bij bezuinigingen Zuyderland

Handen aan het bed
Nu is duidelijk geworden dat de bezuiniging ook handen aan het bed gaat treffen. Volgens Jongen is er sinds 2015 op veel plekken extra personeel ingezet om de fusie tussen de ziekenhuizen in Heerlen en in Sittard-Geleen te laten slagen. Dat kan nu worden afgebouwd. Inmiddels is de fusie voor 70 procent uitgevoerd, aldus Jongen.

Penibel
Destijds werd er kritisch gereageerd op de fusie tussen de ziekenhuizen. In het interview
zegt Jongen dat die kritiek onzin was. "Zonder fusie was de toekomst van ziekenhuiszorg in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek penibel geweest. En nu lossen we de problemen op. We zullen deze financiële problemen overwinnen. Dan hebben we nog steeds een fantastisch toekomstperspectief voor Zuyderland', zegt Jongen.

Volgens de bestuursvoorzitter is het voor alle ziekenhuizen een grote uitdaging om ondanks de groeiende vraag naar zorg, greep op de kosten te houden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

OR Zuyderland niet verbaasd over banenverlies
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
Operaties bij Zuyderland gaan weer door
Meer sterfgevallen dan voorzien in Zuyderland
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen