Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland-ziekenhuizen schrappen 175 banen

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 18:54

In de ziekenhuizen van Zuyderland verdwijnen op korte termijn 175 banen. Dat is nodig om te voorkomen dat het fusieziekenhuis ook dit jaar in de rode cijfers terecht komt.

Op dit moment werken er in totaal zo'n 5000 mensen bij de ziekenhuizen in Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade

De klappen vallen met name bij de staf en ondersteuning, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur, David Jongen in L1-programma AvondGasten. "Wij trekken alles uit de kast om dat zonder gedwongen ontslagen te doen maar dat kan ik niet beloven. We willen voor de zomer kijken of dat lukt", aldus Jongen.

In april werd al duidelijk dat als Zuyderland niet zou ingrijpen, het dit jaar afstevent op een tekort van 12 miljoen euro. In 2016 had het fusieziekenhuis een tekort van 14 miljoen euro, wat neerkomt op 2 procent van de begroting.

Lees ook: Patiënten zoveel mogelijk ontzien bij bezuinigingen Zuyderland

Handen aan het bed
Nu is duidelijk geworden dat de bezuiniging ook handen aan het bed gaat treffen. Volgens Jongen is er sinds 2015 op veel plekken extra personeel ingezet om de fusie tussen de ziekenhuizen in Heerlen en in Sittard-Geleen te laten slagen. Dat kan nu worden afgebouwd. Inmiddels is de fusie voor 70 procent uitgevoerd, aldus Jongen.

Penibel
Destijds werd er kritisch gereageerd op de fusie tussen de ziekenhuizen. In het interview
zegt Jongen dat die kritiek onzin was. "Zonder fusie was de toekomst van ziekenhuiszorg in de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek penibel geweest. En nu lossen we de problemen op. We zullen deze financiële problemen overwinnen. Dan hebben we nog steeds een fantastisch toekomstperspectief voor Zuyderland', zegt Jongen.

Volgens de bestuursvoorzitter is het voor alle ziekenhuizen een grote uitdaging om ondanks de groeiende vraag naar zorg, greep op de kosten te houden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

OR Zuyderland niet verbaasd over banenverlies
Atrium en Orbis heten vanaf nu Zuyderland
Operaties bij Zuyderland gaan weer door
Meer sterfgevallen dan voorzien in Zuyderland
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen