Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland vreest opnieuw grote toestroom coronapatiënten

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 12:30

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Geleen vreest over twee tot drie weken opnieuw een grote toestroom van coronapatiënten.

Het ziekenhuis baseert zich op modellen van het RIVM en het beeld dat dinsdagavond tijdens de persconferentie van Premier Mark Rutte en Minister Huge de Jonge werd geschetst.

Lees ook: Scholen en winkels open na dreiging derde golf

Code zwart
"We bereiden ons voor op het ergste en dat is dat er op korte termijn geen IC-bedden meer beschikbaar zijn," zegt bestuursvoorzitter David Jongen. Hij is dan ook blij met het verlengen van de lockdown tot 2 maart. "Alleen op die manier is code zwart misschien nog te voorkomen."

Poppen aan het dansen
De bestuursvoorzitter snapt de afweging van het kabinet om lichte versoepelingen toe te staan, zoals het afhalen bij winkels en het openen van de basisscholen. "Je ziet dat de maatschappelijke druk toeneemt. Het kabinet zit in een spagaat en dan moet je telkens afwegingen maken. Maar voor echte versoepelingen is het echt nog te vroeg, zeker vanwege de Engelse mutant die volgens de deskundigen voor een nieuwe golf aan besmettingen gaat zorgen. En dan hebben we in het ziekenhuis de poppen weer aan het dansen," zegt Jongen.

Andere zorg
In het Zuyderland liggen op dit moment 80 coronapatiënten verdeeld over de afdelingen en de intensive care. Op beide afdelingen is nog plek en is de druk de afgelopen weken iets afgenomen. Daardoor zijn ook weer enkele operatiekamers in gebruik genomen, waardoor ook eerder uitgestelde zorg deels weer kan worden uitgevoerd. Dan gaat hem om operaties die niet direct moeten worden uitgevoerd. Als de verwachtingen uitkomen, moet ook een deel van die zorg over enkele weken weer worden uitgesteld.

Vaccineren
Op het vaccinatiebeleid van het kabinet is al veel kritiek geweest. Daar sluit Zuyderland zich bij aan. "Het moet echt sneller, want het is de enige uitweg uit deze crisis. De minister mag hierin echt geen steek meer laten vallen", zegt Jongen, die wel vertrouwen houdt in het kabinet. Zo werd dinsdag de toezegging gedaan dat alle vaccinvoorraden direct worden weggeprikt om op die manier de achterstanden de komende weken in te halen. In Zuyderland krijgen zo'n 1000 medewerkers deze week de tweede inenting. "Het gaat om personeel dat met coronapatiënten in aanraking komt. Je ziet dat het ziekteverzuim nog altijd erg hoog is en als die mensen beschermd zijn, helpt dat."

Perspectief
Jongen zegt dat de komende maand cruciaal wordt. Hij hoopt dat er dan honderdduizenden mensen worden gevaccineerd en dat daarna de lente ook een gunstig effect gaat hebben. "Er is zeker perspectief, maar we moeten nog een tijdje geduld hebben. Als je te vroeg loslaat, dan loop je gewoon het risico dat je daarna opnieuw moet ingrijpen en dan gaat het allemaal nog langer duren."

Overgewicht
De afgelopen weken werd er in andere ziekenhuizen de oproep gedaan om mensen met overgewicht eerder te vaccineren, omdat die een groter risico vormen om op de IC terecht te komen. David Jongen vindt dat geen goed idee. "Dat is veel te ingewikkeld. Waar leg je dan de grens? Laten we nu gewoon de huidige strategie volgen, dan komen de mensen met obesitas vanzelf aan de beurt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen