Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland: Versoepeling risico voor Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 10:10

Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland vindt de coronaversoepelingen, die het kabinet heeft ingevoerd, risicovol.

"We hebben minder coronapatiënten in ziekenhuizen, maar het zijn er nog steeds best veel. Veel ruimte met betrekking tot extra opvang hebben we ook niet", zegt Jongen woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Begrip
Wel benadrukt hij de beslissingen van het kabinet te begrijpen. "Vanuit een maatschappelijk oogpunt ontkomt het kabinet daar niet aan. Toch blijft het risicovol."

Lees ook: Coronamaatregelen: contactberoepen weer toegestaan

Derde golf
Volgens de bestuursvoorzitter kunnen we sowieso rekenen op een derde golf. Alleen is nog maar de vraag hoe hoog die gaat worden. De besmettingen zijn de afgelopen weken toegenomen. "En met die versoepelingen zullen die besmettingen niet dalen. Het is ontzettend spannend voor de zorginstellingen. Met het vaccinatiebeleid hoop ik dat het allemaal beheersbaar blijft", vertelt Jongen.

Geen 'code zwart' wel drukte op ic
De draaiboeken voor een 'code zwart'-scenario kunnen nog even in de kast blijven liggen. 'Code zwart' ziet hij niet gebeuren de komende weken, bevestigt Jongen. Van 'code zwart' is sprake als er meer patiënten dan ic-bedden zijn. In die situatie moet worden afgewogen wie wel of niet nog opgenomen wordt.

Toch moeten ziekenhuizen rekenen op drukte op de ic's. "De nieuwste modellen geven aan dat het aantal benodigde ic-bedden fors omhoog gaat. Dan gaan we weer op het niveau van december uitkomen. Toen lag het vol, maar net geen 'code zwart'."

Lees ook: 'Coronapiek tussen kerst en nieuwjaar in ziekenhuizen'

Reguliere zorg
De bestuursvoorzitter ziet wel dat de uitgestelde reguliere zorg in Limburgse ziekenhuizen weer voor een groot deel is opgepakt. Dat voelt volgens hem goed en is ook zeker belangrijk. Echter zit er een kantelpunt. "Met die versoepelingen lopen we het risico dat we daarmee moeten stoppen de komende weken", legt Jongen uit. En dat is wat de ziekenhuizen niet willen.

Ziekteverzuim nog steeds hoog
Bijkomend probleem is het ziekteverzuim onder het personeel van de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen. "Dat zit ongeveer op 9,5 procent, terwijl dat normaal rond de 6 procent is."

Lucht krijgen
Het zorgpersoneel snakt naar lucht. Er moeten stappen terug worden gezet, vindt Jongen. Maar dat kan alleen als iedereen zich aan de huidige regels houdt. "Handenwassen, afstand houden en mondkapjes dragen wordt nu nog belangrijker. Daarnaast zullen de vaccinaties rond mei/juni een substantieel effect hebben op het aantal ziekenhuisopnames."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen