Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland: Versoepeling risico voor Limburgse ziekenhuizen

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 10:10

Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland vindt de coronaversoepelingen, die het kabinet heeft ingevoerd, risicovol.

"We hebben minder coronapatiënten in ziekenhuizen, maar het zijn er nog steeds best veel. Veel ruimte met betrekking tot extra opvang hebben we ook niet", zegt Jongen woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Begrip
Wel benadrukt hij de beslissingen van het kabinet te begrijpen. "Vanuit een maatschappelijk oogpunt ontkomt het kabinet daar niet aan. Toch blijft het risicovol."

Lees ook: Coronamaatregelen: contactberoepen weer toegestaan

Derde golf
Volgens de bestuursvoorzitter kunnen we sowieso rekenen op een derde golf. Alleen is nog maar de vraag hoe hoog die gaat worden. De besmettingen zijn de afgelopen weken toegenomen. "En met die versoepelingen zullen die besmettingen niet dalen. Het is ontzettend spannend voor de zorginstellingen. Met het vaccinatiebeleid hoop ik dat het allemaal beheersbaar blijft", vertelt Jongen.

Geen 'code zwart' wel drukte op ic
De draaiboeken voor een 'code zwart'-scenario kunnen nog even in de kast blijven liggen. 'Code zwart' ziet hij niet gebeuren de komende weken, bevestigt Jongen. Van 'code zwart' is sprake als er meer patiënten dan ic-bedden zijn. In die situatie moet worden afgewogen wie wel of niet nog opgenomen wordt.

Toch moeten ziekenhuizen rekenen op drukte op de ic's. "De nieuwste modellen geven aan dat het aantal benodigde ic-bedden fors omhoog gaat. Dan gaan we weer op het niveau van december uitkomen. Toen lag het vol, maar net geen 'code zwart'."

Lees ook: 'Coronapiek tussen kerst en nieuwjaar in ziekenhuizen'

Reguliere zorg
De bestuursvoorzitter ziet wel dat de uitgestelde reguliere zorg in Limburgse ziekenhuizen weer voor een groot deel is opgepakt. Dat voelt volgens hem goed en is ook zeker belangrijk. Echter zit er een kantelpunt. "Met die versoepelingen lopen we het risico dat we daarmee moeten stoppen de komende weken", legt Jongen uit. En dat is wat de ziekenhuizen niet willen.

Ziekteverzuim nog steeds hoog
Bijkomend probleem is het ziekteverzuim onder het personeel van de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen. "Dat zit ongeveer op 9,5 procent, terwijl dat normaal rond de 6 procent is."

Lucht krijgen
Het zorgpersoneel snakt naar lucht. Er moeten stappen terug worden gezet, vindt Jongen. Maar dat kan alleen als iedereen zich aan de huidige regels houdt. "Handenwassen, afstand houden en mondkapjes dragen wordt nu nog belangrijker. Daarnaast zullen de vaccinaties rond mei/juni een substantieel effect hebben op het aantal ziekenhuisopnames."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen