Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland start weer met reguliere operaties

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 20:28

De Zuyderland-ziekenhuizen starten weer met reguliere operaties, zoals ingrepen voor darm- of borstkanker. Door de IC-capaciteit af te schalen, kon het ziekenhuis vrijdag twee extra operatiekamers openen.

Dat bevestigde bestuursvoorzitter David Jongen in het L1-programma AvondGasten.

Belangrijke operaties
"We hebben normaal gesproken twintig operatiekamers. Die hebben we door corona moeten terugbrengen naar vier. Door de twee extra operatiekamers, kunnen we langzaam beginnen om de belangrijke operaties uit te voeren die niet gerelateerd zijn aan corona."

Wachten
Limburgse patiënten wachten vaak al vier tot vijf weken op een ingreep. "In vergelijking met de rest van Nederland is Limburg ontzettend zwaar getroffen door corona", aldus Jongen. "Het virus kwam hier ook aanzienlijk eerder dan in andere delen van het land, waardoor wij als ziekenhuis veel eerder niet-acute operaties hebben moeten uitstellen.

Afbouwen
Volgens de bestuursvoorzitter heeft het ziekenhuis 75 tot 80 procent van de 'gewone' zorg moeten afbouwen. "Sommige mensen wachten bijvoorbeeld al vier weken op een darmkankeroperatie. Met deze extra capaciteit krijgen we weer wat lucht om die achterstand langzaam in te lopen"

Bescherming
Jongen gaf ook aan dat al het personeel in zorg- en verpleeginstellingen vanaf vrijdag beschermend materiaal ter beschikking heeft om besmetting van kwetsbare ouderen tegen te gaan. "Dan gaat het om tienduizend mondkapjes per dag."

Schaarste
Het aantal sterfgevallen in verpleeginstellingen is in Nederland sinds 1 april vervijfvoudigd, zo meldde de Vereniging voor Specialisten Ouderengeneeskunde donderdag. Jongen erkent het probleem, maar wijst op de schaarste van beschermingsmiddelen. "We hebben het risico voor onze cliënten al heel vroeg zo klein mogelijk proberen te houden. Daarom hebben wij ook als eerste de hele moeilijke maatregelen genomen om het bezoek te beperken. En ons personeel dat in aanraking kwam met een coronapatiënt, was wel beschermd. Maar vanaf vrijdag is voor alle medewerkers in die centra beschermend materiaal beschikbaar."

Solidariteit
De bestuursvoorzitter van het Zuyderland roept het kabinet op om de capaciteit voor reguliere operaties gelijk over het hele land te verdelen. Doordat Limburg en Brabant veel coronapatiënten hebben, is de druk op de ziekenhuiszorg veel groter in het zuiden. "Je zou een situatie kunnen krijgen, dat patiënten in Groningen straks veel eerder aan de beurt zijn bij een heupoperatie bijvoorbeeld. Wij moeten solidair zijn voor wat betreft het verdelen van de coronazorg, zodat we ook in gelijke mate weer de niet-corona zorg in de lucht kunnen krijgen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen