Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 14:09

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen sluit maandag vier van de veertien overgebleven operatiekamers omdat het anders niet meer mogelijk is om de personele bezetting voor de intensive care rond te krijgen.

Het personeel is nodig om drie tot vier extra IC-bedden te bemannen omdat er op dit moment nog maar twee leeg zijn in het ziekenhuis.

Veel onrust
"Dat is heel spannend in deze tijd. Het geeft veel onrust", vertelt David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland. Op dit moment liggen er 90 coronapatiënten in het Zuyderland ziekenhuis waarvan 30 op de intensive care.

Video: L1

Omdat de IC-bedden bijna allemaal vol zijn, opent het ziekenhuis maandag drie tot vier extra bedden. Hiervoor moet er veel geschoven worden met personeel, dat al erg schaars is. Het ziekenhuis kampt met een verzuim van 9 procent. Dat is minder dan de 11,5 procent in december vorig jaar. "Maar nog steeds heel hoog. Het is schuiven, passen en meten. En het past maar net", aldus Jongen.

Druppel op de gloeiende plaat
Door de verschuivingen is er te weinig personeel om de operatiekamers te bemannen, waardoor er maandag weer vier worden gesloten. Om de klappen hiervan deels op te vangen, is het ziekenhuis 10 april begonnen met het opereren op zaterdag. "Hierdoor kan een handjevol mensen worden geholpen, maar het is een druppel op de gloeiende plaat", vertelt Jongen. "De wachtlijsten blijven oplopen."

Lees ook: Wachtlijst opgelopen: Zuyderland gaat op zaterdag opereren

Extra vaccins
Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. In totaal gaat het om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt. Broodnodig volgens Jongen. "Personeel dat in direct contact staat met coronapatiënten is nog niet gevaccineerd." Hij is blij dat met de nieuwe lading vaccins een deel van dit personeel vanaf dinsdag ingeënt kan worden.

Versoepelen
Zondag vergadert het kabinet in het Catshuis over mogelijke versoepelingen. Op tafel ligt het afschaffen van de avondklok en het openen van de terrassen.
Jongen is geen voorstander van versoepelen op de korte termijn. "Wacht tot half mei. Dan zijn er hopelijk miljoenen mensen gevaccineerd en kunnen de remmen los."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen