Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 14:09

Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen sluit maandag vier van de veertien overgebleven operatiekamers omdat het anders niet meer mogelijk is om de personele bezetting voor de intensive care rond te krijgen.

Het personeel is nodig om drie tot vier extra IC-bedden te bemannen omdat er op dit moment nog maar twee leeg zijn in het ziekenhuis.

Veel onrust
"Dat is heel spannend in deze tijd. Het geeft veel onrust", vertelt David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland. Op dit moment liggen er 90 coronapatiënten in het Zuyderland ziekenhuis waarvan 30 op de intensive care.

Video: L1

Omdat de IC-bedden bijna allemaal vol zijn, opent het ziekenhuis maandag drie tot vier extra bedden. Hiervoor moet er veel geschoven worden met personeel, dat al erg schaars is. Het ziekenhuis kampt met een verzuim van 9 procent. Dat is minder dan de 11,5 procent in december vorig jaar. "Maar nog steeds heel hoog. Het is schuiven, passen en meten. En het past maar net", aldus Jongen.

Druppel op de gloeiende plaat
Door de verschuivingen is er te weinig personeel om de operatiekamers te bemannen, waardoor er maandag weer vier worden gesloten. Om de klappen hiervan deels op te vangen, is het ziekenhuis 10 april begonnen met het opereren op zaterdag. "Hierdoor kan een handjevol mensen worden geholpen, maar het is een druppel op de gloeiende plaat", vertelt Jongen. "De wachtlijsten blijven oplopen."

Lees ook: Wachtlijst opgelopen: Zuyderland gaat op zaterdag opereren

Extra vaccins
Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. In totaal gaat het om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt. Broodnodig volgens Jongen. "Personeel dat in direct contact staat met coronapatiënten is nog niet gevaccineerd." Hij is blij dat met de nieuwe lading vaccins een deel van dit personeel vanaf dinsdag ingeënt kan worden.

Versoepelen
Zondag vergadert het kabinet in het Catshuis over mogelijke versoepelingen. Op tafel ligt het afschaffen van de avondklok en het openen van de terrassen.
Jongen is geen voorstander van versoepelen op de korte termijn. "Wacht tot half mei. Dan zijn er hopelijk miljoenen mensen gevaccineerd en kunnen de remmen los."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen