Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland schaalt coronabedden af: nog niet alle ok's open

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 9:05

Doordat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, is het Zuyderland ziekenhuis begonnen met het afschalen van de coronabedden. "We hebben nu 40 bedden voor coronapatiënten. Twee weken geleden waren dit nog 73 bedden."

De bedden worden nu ingericht voor niet-coronapatiënten vertelt David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Corona-afdeling gesloten
"In Heerlen was de hele twaalfde verdieping een corona-afdeling. Dat is nu weer een chirurgie-afdeling. Dat betekent dat we ook weer bedden hebben om chirurgiepatiënten op te vangen", aldus Jongen.

Toch zijn nog niet alle operatiekamers in de ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen weer open. "We hebben vijftien van de twintig ok's in gebruik."

Flinke achterstand
Dat betekent dat er nog niet gestart kan worden met het inlopen van de achterstand in het aantal uitgestelde operaties. "Zuyderland heeft een achterstand van ongeveer 5000 operaties. Dat zijn we nu heel precies in kaart aan het brengen", weet Jongen. "Maar omdat we op dit moment nog niet alle operatiekamers open hebben, is het nog een hele klus om de achterstand niet groter te laten worden."

Lees ook: Zuyderland moet 5000 operaties inhalen na coronacrisis

Eerst zomervakantie
Bovendien staat nu de zomervakantie voor de deur. "Daar hebben onze mensen ook echt recht op, want het is gewoon een marathon en een triatlon achter elkaar geweest. En dan gaan we na de zomer beginnen met het inhalen van zorg."

Bovendien is het volgens Jongen echt noodzakelijk voor veel medewerkers in de zorg om vakantie op te nemen. "Er is kei- en keihard gewerkt. Er lopen een heleboel mensen op hun tandvlees. Als hier dadelijk met bosjes collega's omvallen, komen we helemaal niet aan inhaalzorg toe."

Groot deel volgend jaar
Jongen zegt dan ook wat pessimistischer te zijn dan demissionair zorgminister Hugo de Jonge met betrekking tot het inlopen van de achterstand. "Mijn verwachting is dat we dat echt niet aan het eind van het jaar hebben opgelost. Daar zullen we echt nog een groot deel van volgend jaar mee bezig zijn."

Limburg nog steeds nummer één
Landelijk daalt het aantal coronapatiënten de afgelopen tijd heel hard. Toch liggen er nog relatief veel coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen, weet Jongen. "We staan in Limburg ook nog altijd op nummer één qua besmettingscijfers, met name in Noord-Limburg. Maar het gaat wel omlaag, dus er ontstaat lucht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen