Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland neemt weer coronapatiënten op

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 16:59

De ziekenhuizen van Zuyderland in Geleen en Heerlen nemen sinds vrijdagmiddag 16:00 uur weer coronapatiënten op.

"Maar het is wel scherp aan de wind zeilen", aldus een woordvoerder van Zuyderland.

Helemaal vol
Beide ziekenhuizen kondigden donderdagochtend een totale opnamestop aan, die donderdagmiddag werd vervangen door een opnamestop voor alleen coronapatiënten. De ziekenhuizen lagen op dat moment helemaal vol.

Lees ook: Zuyderland hoopt opnamestop voor weekend op te heffen

Fair share
Om 16.00 uur vrijdagmiddag beëindigde Zuyderland de opnamestop voor covidpatiënten. "Er is weer wat ruimte", aldus de woordvoerder. Zuyderland werd woensdagavond geconfronteerd met een plotselinge instroom van 35 nieuwe coronapatiënten. Als gevolg lagen in Zuyderland 116 Covid-patiënten, het hoogste aantal sinds het begin van de tweede golf. Van hen lagen er 29 op de intensive care. En dat terwijl er bij Zuyderland eigenlijk maar plek is voor 60 coronapatiënten conform landelijke afspraken, de zogenoemde fair share.

De ruimte werd onder meer gecreëerd door patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen.

Tot aan de nok
Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland waarschuwde vorige week nog voor de versoepelingen die het kabinet toestaat. Afgelopen dinsdag bracht demissionair minister Hugo de Jonge nog een bezoek aan Zuyderland in Sittard. Daarbij constateerde hij dat "het ziekenhuis tot aan de nok vol ligt", zoals hij tijdens zijn bezoek opmerkte.

Lees ook: Minister bezoekt Zuyderland na noodkreet

Gedrag
De Jonge waarschuwde bij die gelegenheid dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen