Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland houdt voet op de rem en wacht met vaccineren

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 15:44

Het Zuyderlandziekenhuis gaat zijn voorraad AstraZenecavaccins toch niet gebruiken voor personeel onder de 60 jaar.

Het ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen, heeft besloten te wachten op de toegezegde vaccins die speciaal bedoeld zijn voor zorgpersoneel. Dat bevestigt een woordvoerder van Zuyderland tegenover L1.

Lees ook: Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Noodkreet
Zuyderland wilde vanaf maandag zorgmedewerkers gaan vaccineren met een paar honderd AstraZenecavaccins die nog in de koeling liggen. In een open brief deed het ziekenhuis de oproep dat het kabinet, de Gezondheidsraad en het RIVM vaart moesten maken met het vaccinatieprogramma. 'Wij willen prikken in plaats van eindeloos debatteren of het advies van de Gezondheidsraad nu wel of niet deugt', schreef het ziekenhuis vrijdag.

Volgens Zuyderland liggen de ic's vol. Mede door ziekteverzuim en uitputting onder het personeel krijgt het ziekenhuis de planning niet meer rond. Het vindt dat demissionair minister Hugo de Jonge moet 'stoppen met dralen en onrust zaaien en insinueren dat hij veiligheid biedt door eerst alles goed uit te laten zoeken'.

Reactie zorgminister
Vrijdagavond kwam De Jonge met de toezegging dat er deze week extra vaccins beschikbaar komen voor ziekenhuispersoneel. Daar is Zuyderland heel blij mee, zegt de woordvoerder. "Er is goed contact geweest met het ministerie. We moeten kijken hoe we elkaar kunnen helpen."

Lees ook: De Jonge vraagt begrip aan Zuyderland voor vaccinatiebeleid

Bijwerkingen
Eerder besloot het kabinet mensen jonger dan 60 jaar niet meer te prikken met AstraZeneca vanwege zeldzame, gevaarlijke bijwerkingen. In Nederland zijn namelijk al meldingen binnengekomen over personen die na inenting met dit vaccin een combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes kregen.

Wat er met de AstraZenecavaccins gaat gebeuren die nog in de koeling liggen, is nog niet bekend. "Dat wordt maandag en dinsdag nog overlegd", aldus de woordvoerder.

Lees ook: IC's propvol: 'Denken aan versoepelingen is onbegrijpelijk'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen