Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland hoopt opnamestop voor weekend op te heffen

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 10:36

Het Zuyderland ziekenhuis hoopt de opnamestop voor coronapatiënten in de loop van vrijdag op te kunnen heffen.

"Zoals het nu lijkt, zou dat moeten kunnen. Maar met alle voorbehouden die er zijn", zei Wideke Nijdam, lid van de Raad van Bestuur van het Zuyderland, vrijdagochtend op L1 Radio.

Afdelingen vol
De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen lagen donderdagochtend vol. Daardoor zag Zuyderland zich genoodzaakt om een tijdelijke opnamestop in te stellen. In eerste instantie gold die voor alle inkomende patiënten, maar het lukte Zuyderland om in de loop van donderdag voldoende ruimte te creëren voor niet-covidpatiënten op de verpleegafdelingen waardoor die opnamestop er donderdagmiddag al af kon. Voor coronapatiënten bleef de opnamestop wel gelden.

Lees ook: Zuyderland: Opnamestop coronapatiënten voor onbepaalde tijd

Geen code zwart
Nijdam benadrukt dat Zuyderland niet in code zwart zit. "Dat is gerelateerd aan het aantal ic-bedden en dat de ic op een gegeven moment vol ligt", legt Nijdam uit. "Wij merkten nu dat de niet-ic-bedden volliepen met covidpatiënten waardoor we in de kliniek helemaal vol lagen en geen bedden meer hadden."

Rooskleuriger beeld
"Gelukkig hebben we nu een rooskleuriger beeld. Door goede samenwerking met alle ziekenhuizen in de regio, de care-instellingen en huisartsen hebben we toch mensen kunnen ontslaan en uit kunnen plaatsen. Bovendien is het vannacht iets rustiger geweest, dus we krijgen wat meer lucht."

Toch durft Nijdam niet met zekerheid te zeggen dat de opnamestop voor coronapatiënten er vrijdagmiddag definitief af kan. De patiëntenstroom is erg grillig. "Het blijft lastig te voorspellen wat er als patiëntenaanbod op je af komt. Het blijft continu passen en meten."

Impact op patiënten
Het is geen makkelijke beslissing om over te gaan op een opnamestop, omdat de impact groot is. Dat legde een woordvoerder van VieCuri afgelopen weekend al uit toen het Venlose ziekenhuis noodgedwongen overging tot een opnamestop van patiënten via de Spoedeisende Hulp. "Het is een heel vergaande maatregel. Als ziekenhuis willen we dit uiteraard liever niet. Maar elk ziekenhuis heeft zijn maximale capaciteit."

Lees ook: Opnamestop VieCuri: patiënten naar omliggende ziekenhuizen

Opnamestop duurde in Venlo uiteindelijk ruim één dag, van zaterdagmiddag 13:00 uur tot en met zondagmiddag 17:00 uur. Daarna had het ziekenhuis weer voldoende bedden beschikbaar om nieuwe patiënten op te kunnen nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen