Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland hoopt opnamestop voor weekend op te heffen

Geplaatst opvrijdag 7 mei 2021 - 10:36

Het Zuyderland ziekenhuis hoopt de opnamestop voor coronapatiënten in de loop van vrijdag op te kunnen heffen.

"Zoals het nu lijkt, zou dat moeten kunnen. Maar met alle voorbehouden die er zijn", zei Wideke Nijdam, lid van de Raad van Bestuur van het Zuyderland, vrijdagochtend op L1 Radio.

Afdelingen vol
De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen lagen donderdagochtend vol. Daardoor zag Zuyderland zich genoodzaakt om een tijdelijke opnamestop in te stellen. In eerste instantie gold die voor alle inkomende patiënten, maar het lukte Zuyderland om in de loop van donderdag voldoende ruimte te creëren voor niet-covidpatiënten op de verpleegafdelingen waardoor die opnamestop er donderdagmiddag al af kon. Voor coronapatiënten bleef de opnamestop wel gelden.

Lees ook: Zuyderland: Opnamestop coronapatiënten voor onbepaalde tijd

Geen code zwart
Nijdam benadrukt dat Zuyderland niet in code zwart zit. "Dat is gerelateerd aan het aantal ic-bedden en dat de ic op een gegeven moment vol ligt", legt Nijdam uit. "Wij merkten nu dat de niet-ic-bedden volliepen met covidpatiënten waardoor we in de kliniek helemaal vol lagen en geen bedden meer hadden."

Rooskleuriger beeld
"Gelukkig hebben we nu een rooskleuriger beeld. Door goede samenwerking met alle ziekenhuizen in de regio, de care-instellingen en huisartsen hebben we toch mensen kunnen ontslaan en uit kunnen plaatsen. Bovendien is het vannacht iets rustiger geweest, dus we krijgen wat meer lucht."

Toch durft Nijdam niet met zekerheid te zeggen dat de opnamestop voor coronapatiënten er vrijdagmiddag definitief af kan. De patiëntenstroom is erg grillig. "Het blijft lastig te voorspellen wat er als patiëntenaanbod op je af komt. Het blijft continu passen en meten."

Impact op patiënten
Het is geen makkelijke beslissing om over te gaan op een opnamestop, omdat de impact groot is. Dat legde een woordvoerder van VieCuri afgelopen weekend al uit toen het Venlose ziekenhuis noodgedwongen overging tot een opnamestop van patiënten via de Spoedeisende Hulp. "Het is een heel vergaande maatregel. Als ziekenhuis willen we dit uiteraard liever niet. Maar elk ziekenhuis heeft zijn maximale capaciteit."

Lees ook: Opnamestop VieCuri: patiënten naar omliggende ziekenhuizen

Opnamestop duurde in Venlo uiteindelijk ruim één dag, van zaterdagmiddag 13:00 uur tot en met zondagmiddag 17:00 uur. Daarna had het ziekenhuis weer voldoende bedden beschikbaar om nieuwe patiënten op te kunnen nemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen