Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyderland: 'Eventuele tweede coronagolf blijft spannend'

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 17:43

Als een eventuele tweede golf van het coronavirus net zo hard toeslaat als de eerste keer, dan kan het weer spannend worden voor Zuyderland. Dit zegt David Jongen, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. "Wel hebben we veel geleerd van de afgelopen tijd."

Jongen en zijn collega's zijn zich aan het voorbereiden op een eventuele tweede coronagolf.

Lockdown
"Mocht het virus weer zo hard toeslaan, dan zitten we weer in een penibele fase. Daarom is een vaccin nog steeds het allerbeste. Maar we hebben ook geleerd. Een lockdown werkt, daar ben ik van overtuigd. En bij een tweede golf kan het kabinet ook weer besluiten om de lockdown strenger te maken, dat zou wat mij betreft zinvol zijn als dat nodig is", zegt de bestuursvoorzitter van Zuyderland, met vestigingen in Heerlen en Sittard-Geleen, tegen radioprogramma L1 Vandaag.

Voorbereiden
"We zijn ons nu allemaal aan het voorbereiden op een tweede golf, dat we die kunnen tackelen. Maar dan zonder dat we dat de reguliere zorg weer moeten stopzetten." Jongen beseft ook dat ze afhankelijk zijn van de heftigheid van een eventuele tweede golf: "Als in oktober weer zo'n grote golf komt, waar ik niet vanuit ga, maar als er weer zo'n golf komt ben ik bang dat we niet- coronapatiënten moeten gaan afbellen. Er zal wel weer een golf komen, maar we zijn nu een stuk beter voorbereid dan de eerste keer."

Tekort
Jongen zei woensdag tegen EenVandaag dat de situatie tijdens de piek van het aantal IC-opnames kritisch is geweest. "We zaten echt tegen code zwart aan. Dat is de fase waarbij je twee patiënten zorg moet verlenen, maar je maar één bed beschikbaar hebt.

Lees ook: Bijna tekort aan bedden in Limburgse ziekenhuizen

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen