Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zuyderland dicht tegen code zwart aan'

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 18:22

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen en Geleen heeft maandagavond dicht tegen code zwart aan gezeten. In geval van zo'n code zwart beslist een triagecommissie wie er nog geholpen wordt en wie niet.

Dat zegt bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland dinsdag in L1mburg Centraal.

Twee bedjes over
"Gisteren aan het eind van de dag lagen we echt helemaal vol. We hadden nog twee ic-bedjes van de 44 over. We kregen niemand overgeplaatst en toen hebben we lokaal heel dicht tegen code zwart aan gezeten. Dan gaat de triagecommissie dus echt beslissen wie geholpen wordt en wie niet. Gelukkig zitten we daar nog net niet in en ik hoop ook dat we daar niet in terecht komen." Volgens Jongen is het bijna niet uit te leggen aan de rest van Nederland hoe het er nu in de ziekenhuizen aan toe gaat.

Versoepelingen
De ziekenhuisbaas snapt dat het kabinet niet meer onder de druk uit kan om de maatschappij verder open te stellen en de coronabeperkingen te versoepelen. "Maar vanuit ziekenhuisperspectief kán het gewoon niet. Anders dan Ernst Kuipers (voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, red.) zie ik het aantal besmettingen niet omlaag gaan, de beddenbezetting loopt alleen maar op." Dinsdag heeft het ziekenhuis opnieuw extra operatiekamers moeten sluiten. Dinsdag en woensdag zijn daarom maar acht van de negentien ok's open.

Lees ook: Coronadrukte: Zuyderland sluit opnieuw operatiekamers

Slechtere cijfers
Het water staat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel tot aan de lippen. Mensen zijn overbelast. Jongen heeft het Zuyderlandpersoneel gevraagd in de meivakantie door te werken om achterstanden weg te werken. Vanuit dat oogpunt zijn de versoepelingen bijna niet uit te leggen. "De cijfers zijn nu slechter dan vorige week, toen het kabinet nog besloot de versoepelingen uit te stellen."

Lees ook: Video: Een kijkje achter de schermen op de ic in Maastricht

Volgens Jongen is er nog maar één knop om verder af te schalen op de niet-covid-zorg. "Maar dan komt de patiëntenzorg echt in gevaar." Patiënten met kanker die nu nog zoveel mogelijk worden geholpen, moeten dan ook wachten op zorg. In dat uiterste geval komt het ziekenhuis alleen nog in actie bij 'bloedspoed'.

Vaccineren, vaccineren
Toch ziet Jongen ook wel perspectief. Het aantal mensen dat gevaccineerd is, neemt steeds verder toe. "Vaccineren, vaccineren, dat is echt de enige weg uit deze crisis."

Wat de versoepelingen voor gevolgen hebben voor de ziekenhuizen, is pas in de twee weken na de versoepelingen te zien, zegt Jongen. "We gaan maar een kaarsje opsteken vanavond en hopen dat het tij snel keert."

Lees ook: Zuyderland vraagt covidpersoneel af te zien van meivakantie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen