Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd-student met tuberculose besmette niemand

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 10:21

Een student van Zuyd Hogeschool Maastricht die in november besmet raakte met open tuberculose heeft geen andere mensen besmet.

Dat laat een arts van de GGD Zuid-Limburg weten.

Onderzoek
In november vorig jaar stuurde de GGD een brief naar docenten en studenten van twee klassen naar aanleiding van de besmetting. Daarin schreef de gezondheidsdienst dat er geen besmettingsgevaar op de school aan de Brusselseweg zou zijn. Volgens protocol werd er wel een bron- en contactonderzoek gedaan om uit te sluiten of niet nog meer mensen de ziekte hadden opgelopen. Dat bleek dus niet het geval.

Lees ook: Tuberculose bij Zuyd-student: 'Geen besmettingsgevaar'

Wat is tuberculose?
Tuberculose heeft een open en gesloten vorm en wordt veroorzaakt door een bacterie. Gesloten tuberculose is niet besmettelijk. Alleen iemand met longtuberculose in een vergevorderd stadium (open tuberculose) kan anderen besmetten door te niezen of te hoesten. Na het inademen van de bacterie wordt slechts een klein aantal mensen ook echt ziek. Klachten die gepaard gaan met tbc-besmetting zijn langdurig hoesten, gewichtsverlies en 's nachts zweten. Mensen die besmet zijn, kunnen preventief behandeld worden om de ziekte te voorkomen. De ziekte is meestal pas binnen een half tot twee jaar na de besmetting merkbaar.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen