Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd-student met tuberculose besmette niemand

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 10:21

Een student van Zuyd Hogeschool Maastricht die in november besmet raakte met open tuberculose heeft geen andere mensen besmet.

Dat laat een arts van de GGD Zuid-Limburg weten.

Onderzoek
In november vorig jaar stuurde de GGD een brief naar docenten en studenten van twee klassen naar aanleiding van de besmetting. Daarin schreef de gezondheidsdienst dat er geen besmettingsgevaar op de school aan de Brusselseweg zou zijn. Volgens protocol werd er wel een bron- en contactonderzoek gedaan om uit te sluiten of niet nog meer mensen de ziekte hadden opgelopen. Dat bleek dus niet het geval.

Lees ook: Tuberculose bij Zuyd-student: 'Geen besmettingsgevaar'

Wat is tuberculose?
Tuberculose heeft een open en gesloten vorm en wordt veroorzaakt door een bacterie. Gesloten tuberculose is niet besmettelijk. Alleen iemand met longtuberculose in een vergevorderd stadium (open tuberculose) kan anderen besmetten door te niezen of te hoesten. Na het inademen van de bacterie wordt slechts een klein aantal mensen ook echt ziek. Klachten die gepaard gaan met tbc-besmetting zijn langdurig hoesten, gewichtsverlies en 's nachts zweten. Mensen die besmet zijn, kunnen preventief behandeld worden om de ziekte te voorkomen. De ziekte is meestal pas binnen een half tot twee jaar na de besmetting merkbaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen