Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd: 'Proeven op mensen waren ethisch goedgekeurd'

Geplaatst opdinsdag 30 januari 2018 - 19:07

Er is geen enkele reden voor ophef over onderzoeken die zijn gedaan naar de effecten van fijnstof, zegt Zuyd Hogeschool.

Bij die onderzoeken werden ook uitlaatgasproeven gedaan op mensen. In Duitsland is consternatie ontstaan over proeven met mensen.

Verschillende onderzoeken
Volgens Erwin Groenewold van Zuyd Hogeschool gaat het om totaal verschillende onderzoeken. De onderzoeken van de hogeschool stonden niet in het teken van de auto-industrie, maar werden gedaan vanuit een gezondheidsperspectief. "Omdat er in deze regio toentertijd heel veel discussie was over de gevolgen van fijnstof. Bijvoorbeeld met een A2 die dwars door Maastricht heen loopt, waarvan mensen zich afvroegen: 'Wat zijn nou de risico's van de gezondheid daar?'"

Lees ook: Zuyd Hogeschool werkte mee aan omstreden proeven

Hersenen
Groenewold stelt verder dat door dat onderzoek een licht effect van fijnstof op de hersenen is aangetoond. Eerder was al bekend dat fijnstof slecht was voor de longen. Het onderzoek van Zuyd is voor vervolgonderzoeken gebruikt om te kijken wat de oorzaken kunnen zijn van het effect op de hersenen.

Goedgekeurd
Het gaat om onderzoeken uit 2006 en 2008 van de Zuyd Hogeschool. Bij die tests werden studenten een uur lang blootgesteld aan uitlaatgassen van auto's die normaal iedereen binnen een halve dag inademt. De experimenten werden goedgekeurd door een ethische commissie. Ze zouden volgens Groenewold ook niks te maken met de auto-industrie, maar alles met gezondheid.

RWTH
Het onderzoek in Duitsland werd uitgevoerd aan de RWTH in Aken. 25 proefpersonen werden blootgesteld aan uitlaatgassen. De onderzoeken werden betaald door de Duitse autogiganten Volkswagen, Daimler en BMW. Het zorgde voor heel wat verontwaardiging in Duitsland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen