Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd: 'Proeven op mensen waren ethisch goedgekeurd'

Geplaatst opdinsdag 30 januari 2018 - 19:07

Er is geen enkele reden voor ophef over onderzoeken die zijn gedaan naar de effecten van fijnstof, zegt Zuyd Hogeschool.

Bij die onderzoeken werden ook uitlaatgasproeven gedaan op mensen. In Duitsland is consternatie ontstaan over proeven met mensen.

Verschillende onderzoeken
Volgens Erwin Groenewold van Zuyd Hogeschool gaat het om totaal verschillende onderzoeken. De onderzoeken van de hogeschool stonden niet in het teken van de auto-industrie, maar werden gedaan vanuit een gezondheidsperspectief. "Omdat er in deze regio toentertijd heel veel discussie was over de gevolgen van fijnstof. Bijvoorbeeld met een A2 die dwars door Maastricht heen loopt, waarvan mensen zich afvroegen: 'Wat zijn nou de risico's van de gezondheid daar?'"

Lees ook: Zuyd Hogeschool werkte mee aan omstreden proeven

Hersenen
Groenewold stelt verder dat door dat onderzoek een licht effect van fijnstof op de hersenen is aangetoond. Eerder was al bekend dat fijnstof slecht was voor de longen. Het onderzoek van Zuyd is voor vervolgonderzoeken gebruikt om te kijken wat de oorzaken kunnen zijn van het effect op de hersenen.

Goedgekeurd
Het gaat om onderzoeken uit 2006 en 2008 van de Zuyd Hogeschool. Bij die tests werden studenten een uur lang blootgesteld aan uitlaatgassen van auto's die normaal iedereen binnen een halve dag inademt. De experimenten werden goedgekeurd door een ethische commissie. Ze zouden volgens Groenewold ook niks te maken met de auto-industrie, maar alles met gezondheid.

RWTH
Het onderzoek in Duitsland werd uitgevoerd aan de RWTH in Aken. 25 proefpersonen werden blootgesteld aan uitlaatgassen. De onderzoeken werden betaald door de Duitse autogiganten Volkswagen, Daimler en BMW. Het zorgde voor heel wat verontwaardiging in Duitsland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen