Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd Hogeschool schaft als eerste bindend studieadvies af

Geplaatst opvrijdag 26 februari 2021 - 7:00

Zuyd Hogeschool werkt met ingang van komend schooljaar definitief niet meer met het bindend studieadvies (BSA).

Het is de eerste instelling voor hoger onderwijs in Nederland die daarmee gehoor geeft aan een wens van de Tweede Kamer, die in oktober afgelopen jaar al een motie van die strekking aannam.

Prestatiedruk
Het bindend studieadvies krijgen studenten van hogescholen en universiteiten aan het einde van het eerste leerjaar. Ze horen dan of ze wel of niet verder mogen gaan met hun studie. In de praktijk levert dit de studenten veel stress op; ze krijgen last van prestatiedruk.

"Het blijkt dat de studie-uitval afneemt als je samen met studenten kijkt naar wat wel mogelijk is, in plaats van naar wat niet mogelijk is", zegt Saskia Brand-Gruwel van het College van Bestuur van Zuyd Hogeschool, met vestigingen in Heerlen, Maastricht en Sittard. Deze instelling geeft studenten daarom aan het einde van het eerste jaar daarom een niet-bindend en persoonlijk studieadvies. Daarvoor wordt niet alleen gekeken naar de studieresultaten, maar ook naar de mogelijkheden van de student in kwestie.

Positief ontvangen
Minister Ingrid van Engelshoven is in haar nopjes met het besluit van Zuyd Hogeschool: "Dit is een mooie stap van Zuyd Hogeschool. Maatwerk en aandacht voor persoonlijke omstandigheden is in veel gevallen de sleutel tot studentsucces. Goed om te zien dat de hogeschool deze weg inslaat en zich inzet om zo onnodige uitval van studenten tegen te gaan".

En ook bij de Landelijke Studentenvakbond vindt Zuyd Hogeschool bijval: "Het BSA hijgt in de nek van studenten en zorgt voor veel prestatiedruk. Meer focus op begeleiding en samen het gesprek aangaan zorgt ervoor dat studenten succes kunnen hebben op de manier die bij hen past. We hopen dat alle andere universiteiten en hogescholen de mooie stap van Zuyd Hogeschool volgen", aldus videvoorzitter Freya Chiappino.

Opgeschort
Veel onderwijsinstellingen schortten het BSA dit lopende schooljaar al op vanwege de coronapandemie. Maar nog geen enkele instelling is tot afschaffing overgegaan. Tijdens de opschorting van het BSA is wel al gebleken dat het aantal switchers is gehalveerd en de uitval is afgenomen.

Maatwerk
Het besluit van Zuyd Hogeschool om het BSA af te schaffen is mede ingegeven door het inzicht dat elke student anders is. Voor sommige studenten is de overstap naar het hoger onderwijs al erg groot: ze moeten naar een andere stad, gaan op kamers. Niet iedereen kan even goed met die veranderingen omgaan. Brand-Gruwel: "Gebleken is dat studenten die in eerste instantie niet door het eerste jaar komen, verderop in de studie alsnog uitstekende resultaten kunnen behalen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen