Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuyd Hogeschool begeleidt mensen bij carrièreswitch

Geplaatst opdonderdag 28 januari 2021 - 19:17

Zuyd Hogeschool heeft een nieuw initiatief voor mensen die een carrièreswitch overwegen.

Er is grote nood aan personeel in de zorg, de ICT en de techniek, maar veel mensen twijfelen toch om zich te laten omscholen. Want is bijvoorbeeld de zorg überhaupt wel een sector die bij je past? Heb je dan wel baanzekerheid? En hoe zit het met je salaris? Vooral dat laatste is een belangrijke vraag voor switchers, die in het algemeen tussen 25 en 55 jaar oud zijn. Voor de twijfelaars is er nu Zuyd Switch, een nieuw traject dus aan de Zuyd Hogeschool.

Drie stappen
Dat traject bestaat uit drie stappen. Stap 1 is een loopbaanadvies, stap 2 is de daadwerkelijke deeltijdopleiding, en stap 3 is de gang naar de arbeidsmarkt. Stap 1 is wat Zuyd Switch bijzonder maakt, vertelt Maud Doveren van Zuyd Professional donderdag in L1mburg Centraal: "Omscholen an sich is al een spannende stap en als je die in één keer neemt, kom je best wel wat dingen tegen. Vragen als welke sector past bij mij? Hoe moet het in de tussentijd met mijn inkomen? Het zijn heel vele vragen waar mensen vaak mee zitten, en stappen die ze moeten zetten. En wat we eigenlijk doen in dat loopbaanadvies is mensen aan de hand nemen om die stappen wat kleiner te maken".

Video: L1

Kennislacune
Vanuit de overheid zijn er allerlei stimuleringsmaatregelen en fondsen om mensen naar nieuw werk te begeleiden, vertelt Doveren. "Maar je moet het wel weten, en dat is waar wij in beeld komen." Voor de eerste switchmodule van de opleiding HBO Verpleegkunde hebben zich al zo'n 30 mensen aangemeld. Zij starten in februari. Mochten ze daadwerkelijk voor de opleiding kiezen, dan beginnen ze dit najaar met hun studie. Maud Doveren: "We hebben de studies die we aanbieden in Zuyd Switch geselecteerd op hun grote baanzekerheid. En dat zijn behalve de zorg ook studies in de ICT en de technieksector".

Arbeidsmarkt
Ook na de opleiding belooft Zuyd Switch de studenten te begeleiden: "Dat is stap 3, de gang naar de arbeidsmarkt", aldus Doveren. "We regelen dat je al heel vroeg in je opleiding aan de slag gaat met toekomstige werkgevers. Bij de zorg is dat al geregeld, daar kunnen mensen meestal tijdens hun opleiding al in dienst treden bij een ziekenhuis of een zorginstelling. Op die manier wordt de opleiding eigenlijk door de werkgever betaald." Zij-instromers zijn, ook met een oudere leeftijd, voor werkgevers interessant omdat het heel gemotiveerde mensen zijn, die je graag in huis haalt, aldus Doveren.

Frictie
Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het UWV een overzicht gemaakt van sectoren waar veel werk is en sectoren waar weinig werk is. Vooral beroepen in de cultuur- en horecasector staan onder druk sinds het uitbreken van de crisis, al is het aantal aanmeldingen uit die hoek volgens Doveren nog beperkt.

Van advocaat tot verpleegkundige
Iemand die een aantal jaren geleden al voor de zorg koos, is Inge Laheij uit Valkenburg. Zij was advocaat, maar stapte over. Nog voordat er sprake was van corona. Deze pandemie onderstreept dat haar keuze een juiste was.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen