Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuiden naar top criminaliteit

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2015 - 6:15

Amsterdam staat weer bovenaan op de AD Misdaadmeter, maar de echte zorgen liggen in het zuiden: het gaat niet goed in Maastricht en de rest van Zuid-Nederland.

Hoewel in Amsterdam het aantal delicten ten opzichte van vorig jaar is gedaald, blijft het met afstand de onveiligste gemeente van ons land.

Opmars
Nummer twee is Maastricht, en die stad blijkt met een opmars bezig. In Maastricht steeg de criminaliteit het afgelopen jaar.
Dat sluit aan bij een zorgelijke trend voor Zuid-Nederland: zowel dorpen als steden in Limburg en Brabant scoren gemiddeld hoger op de lijst van onveilige gemeenten dan de rest van Nederland, er is dus gemiddeld méér criminaliteit dan in andere provincies. Dat laat onverlet dat ook in het zuiden de criminaliteit in veel steden is gedaald.

Oververtegenwoordigd
Het gaat zeker niet alleen om drugscriminaliteit, maar ook om andere delicten. In de top 25 van gemeenten met de meeste kans op een overval staan er twaalf uit Limburg en Brabant. Dezelfde tendens is terug te vinden bij autodiefstal, woninginbraken en diefstal uit schuurtjes: het zuiden van het land is oververtegenwoordigd in de top.

Rode categorie
Elf van de twaalf steden in Limburg en Noord-Brabant vallen in de ‘rode’ categorie van ‘onveilig’ in de Misdaadmeter. En slechts één op de vijf dorpen valt in de veiligste groep.

Beluister onderstaand een interview met Onno Hoes, burgemeester van Maastricht:

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Minder Limburgers slachtoffer van criminaliteit
Gevonden hennepplanten grote politie-actie vernietigd
Philharmonie trekt door Limburg en Noord-Brabant
De Peel begint weer groen te worden
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen