Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuiden naar top criminaliteit

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2015 - 6:15

Amsterdam staat weer bovenaan op de AD Misdaadmeter, maar de echte zorgen liggen in het zuiden: het gaat niet goed in Maastricht en de rest van Zuid-Nederland.

Hoewel in Amsterdam het aantal delicten ten opzichte van vorig jaar is gedaald, blijft het met afstand de onveiligste gemeente van ons land.

Opmars
Nummer twee is Maastricht, en die stad blijkt met een opmars bezig. In Maastricht steeg de criminaliteit het afgelopen jaar.
Dat sluit aan bij een zorgelijke trend voor Zuid-Nederland: zowel dorpen als steden in Limburg en Brabant scoren gemiddeld hoger op de lijst van onveilige gemeenten dan de rest van Nederland, er is dus gemiddeld méér criminaliteit dan in andere provincies. Dat laat onverlet dat ook in het zuiden de criminaliteit in veel steden is gedaald.

Oververtegenwoordigd
Het gaat zeker niet alleen om drugscriminaliteit, maar ook om andere delicten. In de top 25 van gemeenten met de meeste kans op een overval staan er twaalf uit Limburg en Brabant. Dezelfde tendens is terug te vinden bij autodiefstal, woninginbraken en diefstal uit schuurtjes: het zuiden van het land is oververtegenwoordigd in de top.

Rode categorie
Elf van de twaalf steden in Limburg en Noord-Brabant vallen in de ‘rode’ categorie van ‘onveilig’ in de Misdaadmeter. En slechts één op de vijf dorpen valt in de veiligste groep.

Beluister onderstaand een interview met Onno Hoes, burgemeester van Maastricht:

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Gevonden hennepplanten grote politie-actie vernietigd
Minder Limburgers slachtoffer van criminaliteit
Philharmonie trekt door Limburg en Noord-Brabant
De Peel begint weer groen te worden
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen