Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburgse gemeentes trekken géén lijn op markten

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 15:19

Gemeentes in Zuid-Limburg blijven grotendeels zelf bepalen hoe zij in coronatijd omgaan met de lokale (week)markten. De burgemeesters hebben daarover geen uniforme lijn afgesproken.

In de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is, ten opzichte van de vorige noodverordening, een specifieke regeling daarover opgenomen. Daarmee wordt nog eens benadrukt dat de invulling van de markten aan lokale burgemeesters en wethouders wordt overgelaten.

Grote verschillen
Reden voor de variërende aanpak per gemeente is volgens de Veiligheidsregio de diversiteit van de Zuid-Limburgse markten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de omvang, de samenstelling, de ruimte op het marktterrein en hoe de markten ingericht zijn. De verschillen tussen steden als Maastricht en Heerlen enerzijds en dorpen in het Heuvelland anderzijds zijn wat dat betreft groot. De ervaringen in de afgelopen weken hebben de burgemeesters gesterkt in hun opvatting dat één lijn als hele Veiligheidsregio 'niet wenselijk' is.

Lees ook: Nieuwe noodverordening van kracht in Zuid-Limburg

Eigen hand
De Zuid-Limburgse gemeentes houden veel zaken in eigen hand. Zo bepalen de burgemeesters en wethouders de openingstijden, mogen zij bepaalde branches uitsluiten en kunnen ze ervoor kiezen om de afstanden tussen marktkramen te vergroten. Daarmee onderscheidt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zich van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Die heeft geen aparte bepaling voor markten opgenomen in de nieuwe noodverordening.

Marktkooplieden
De Veiligheidsregio trekt daarmee de maatregelen voor markten los van het verbod op samenkomsten zoals dat voor de hele regio geldt. Wél moet er rekening worden gehouden met de anderhalve meter afstand tussen mensen. Daarnaast wordt in de noodverordening een verantwoordelijkheid gelegd bij marktkooplieden. Van hen wordt verwacht dat zij mensen erop aanspreken wanneer er niet genoeg afstand wordt gehouden.

Ook mogen marktkooplieden alleen voedsel verkopen dat niet ter plekke opgegeten wordt, en wordt van hen verwacht dat ze mensen geen gelegenheid bieden om ter plaatse te blijven staan of zitten. Het zijn zaken die de gemeenten 'in acht moeten nemen' bij de invulling van de markten, zo staat in de noodverordening.

Lees ook: Opnieuw weekmarkt Maastricht maar flink afgeslankt

Ingrijpen
Mocht in de komende tijd blijken dat de lokale aanpak niet werkt, dan kan de voorzitter van de Veiligheisregio, burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, nog altijd ingrijpen. Zij kan voor specifieke gebieden of locaties een verbod opleggen. In tegenstelling tot de vorige noodverordening mag zij nu ook een verbod voor bepaalde tijdvakken opleggen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen