Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburgse gemeentes trekken géén lijn op markten

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 15:19

Gemeentes in Zuid-Limburg blijven grotendeels zelf bepalen hoe zij in coronatijd omgaan met de lokale (week)markten. De burgemeesters hebben daarover geen uniforme lijn afgesproken.

In de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is, ten opzichte van de vorige noodverordening, een specifieke regeling daarover opgenomen. Daarmee wordt nog eens benadrukt dat de invulling van de markten aan lokale burgemeesters en wethouders wordt overgelaten.

Grote verschillen
Reden voor de variërende aanpak per gemeente is volgens de Veiligheidsregio de diversiteit van de Zuid-Limburgse markten. Dan gaat het bijvoorbeeld om de omvang, de samenstelling, de ruimte op het marktterrein en hoe de markten ingericht zijn. De verschillen tussen steden als Maastricht en Heerlen enerzijds en dorpen in het Heuvelland anderzijds zijn wat dat betreft groot. De ervaringen in de afgelopen weken hebben de burgemeesters gesterkt in hun opvatting dat één lijn als hele Veiligheidsregio 'niet wenselijk' is.

Lees ook: Nieuwe noodverordening van kracht in Zuid-Limburg

Eigen hand
De Zuid-Limburgse gemeentes houden veel zaken in eigen hand. Zo bepalen de burgemeesters en wethouders de openingstijden, mogen zij bepaalde branches uitsluiten en kunnen ze ervoor kiezen om de afstanden tussen marktkramen te vergroten. Daarmee onderscheidt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zich van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Die heeft geen aparte bepaling voor markten opgenomen in de nieuwe noodverordening.

Marktkooplieden
De Veiligheidsregio trekt daarmee de maatregelen voor markten los van het verbod op samenkomsten zoals dat voor de hele regio geldt. Wél moet er rekening worden gehouden met de anderhalve meter afstand tussen mensen. Daarnaast wordt in de noodverordening een verantwoordelijkheid gelegd bij marktkooplieden. Van hen wordt verwacht dat zij mensen erop aanspreken wanneer er niet genoeg afstand wordt gehouden.

Ook mogen marktkooplieden alleen voedsel verkopen dat niet ter plekke opgegeten wordt, en wordt van hen verwacht dat ze mensen geen gelegenheid bieden om ter plaatse te blijven staan of zitten. Het zijn zaken die de gemeenten 'in acht moeten nemen' bij de invulling van de markten, zo staat in de noodverordening.

Lees ook: Opnieuw weekmarkt Maastricht maar flink afgeslankt

Ingrijpen
Mocht in de komende tijd blijken dat de lokale aanpak niet werkt, dan kan de voorzitter van de Veiligheisregio, burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, nog altijd ingrijpen. Zij kan voor specifieke gebieden of locaties een verbod opleggen. In tegenstelling tot de vorige noodverordening mag zij nu ook een verbod voor bepaalde tijdvakken opleggen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV