Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zuid-Limburgse gemeenten manen provincie tot actie

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 6:00

Zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben informateur Ger Koopmans een brief gestuurd, waarin ze de Provincie Limburg vragen in actie te komen. De gemeenten doen voorstellen op het gebied van gezondheid, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Annemarie Penn-te Strake en Nicole Ramaekers ondertekenden als burgemeesters van Maastricht en Gulpen-Wittem de boodschap.

Pikante timing
De timing van de oproep is pikant, omdat
informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls komende week laten weten welke samenstelling van de coalitie de meeste kans maakt. De dringende oproep van de Zuid-Limburgse gemeenten komt zo precies in de periode dat de nieuwe coalitie gaat praten over een nieuw programma. "Als het een progressieve coalitie wordt, verwacht ik dat een groot deel van het voorstel meegenomen wordt in het nieuwe akkoord", zo meldt Aleida Berghorst, statenlid van de PvdA en onderdeel van de huidige coalitie. "Er hoeft alleen maar een nieuw omslag om", zo grapte dagvoorzitter Paul 't Lam op een bijeenkomst.

'Houd koers'
De gemeenten in Zuid-Limburg roepen de provincie vooral op om koersvast te blijven. "Er is in Zuid-Limburg een aantal positieve ontwikkelingen in gang gezet. Koersvastheid en continuïteit van provinciaal beleid zijn voor ons van groot belang".

Vitaliteit en gezondheid
In het plan verwijzen de gemeentes naar een analyse van hoogleraar Luc Soete, die eerder een actieplan schreef voor Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen en later kwam met ee
n aanvullend concept voor tien landelijke gemeenten in Zuid-Limburg. "Vitaliteit en gezondheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor economische groeiversnelling", aldus de gezamenlijke gemeenten. Anders vinden de bedrijven geen werknemers meer, zo was de consensus bij de bijeenkomst op de Hotel Management School in Maastricht.

Arbeidsmarkt
De gemeenten pleiten daarom voor een verlenging van het provinciaal aanvalsplan 'Zo werkt Limburg', waarin de uitdagingen op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Ook de Sociale Agenda zou een vervolg moeten krijgen, vooral met het oog op werkgelegenheid voor kwetsbare groepen.

Gezondheid
De boodschap van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten kreeg extra gewicht, doordat ook de partners uit het
Gezondheidsakkoord zich schaarden achter de lobby. In het Gezondheidsakkoord wordt gesproken over het ombuigen van de Limburgse achterstand op het gebied van gezondheid en werkgelegenheid, tussen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid.

Bekijk L1mburg Centraal: Limburgs gezondheidsakkoord

Het gaat om de volgende gemeenten: Voerendaal, Beek, Beekdaelen, Maastricht, Brunssum, Landgraaf, Heerlen Sittard-Geleen, Kerkrade, Valkenburg, Meerssen, Simpelveld, Stein, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen