Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburgse gemeenten manen provincie tot actie

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 6:00

Zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben informateur Ger Koopmans een brief gestuurd, waarin ze de Provincie Limburg vragen in actie te komen. De gemeenten doen voorstellen op het gebied van gezondheid, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Annemarie Penn-te Strake en Nicole Ramaekers ondertekenden als burgemeesters van Maastricht en Gulpen-Wittem de boodschap.

Pikante timing
De timing van de oproep is pikant, omdat
informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls komende week laten weten welke samenstelling van de coalitie de meeste kans maakt. De dringende oproep van de Zuid-Limburgse gemeenten komt zo precies in de periode dat de nieuwe coalitie gaat praten over een nieuw programma. "Als het een progressieve coalitie wordt, verwacht ik dat een groot deel van het voorstel meegenomen wordt in het nieuwe akkoord", zo meldt Aleida Berghorst, statenlid van de PvdA en onderdeel van de huidige coalitie. "Er hoeft alleen maar een nieuw omslag om", zo grapte dagvoorzitter Paul 't Lam op een bijeenkomst.

'Houd koers'
De gemeenten in Zuid-Limburg roepen de provincie vooral op om koersvast te blijven. "Er is in Zuid-Limburg een aantal positieve ontwikkelingen in gang gezet. Koersvastheid en continuïteit van provinciaal beleid zijn voor ons van groot belang".

Vitaliteit en gezondheid
In het plan verwijzen de gemeentes naar een analyse van hoogleraar Luc Soete, die eerder een actieplan schreef voor Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen en later kwam met ee
n aanvullend concept voor tien landelijke gemeenten in Zuid-Limburg. "Vitaliteit en gezondheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor economische groeiversnelling", aldus de gezamenlijke gemeenten. Anders vinden de bedrijven geen werknemers meer, zo was de consensus bij de bijeenkomst op de Hotel Management School in Maastricht.

Arbeidsmarkt
De gemeenten pleiten daarom voor een verlenging van het provinciaal aanvalsplan 'Zo werkt Limburg', waarin de uitdagingen op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Ook de Sociale Agenda zou een vervolg moeten krijgen, vooral met het oog op werkgelegenheid voor kwetsbare groepen.

Gezondheid
De boodschap van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten kreeg extra gewicht, doordat ook de partners uit het
Gezondheidsakkoord zich schaarden achter de lobby. In het Gezondheidsakkoord wordt gesproken over het ombuigen van de Limburgse achterstand op het gebied van gezondheid en werkgelegenheid, tussen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid.

Bekijk L1mburg Centraal: Limburgs gezondheidsakkoord

Het gaat om de volgende gemeenten: Voerendaal, Beek, Beekdaelen, Maastricht, Brunssum, Landgraaf, Heerlen Sittard-Geleen, Kerkrade, Valkenburg, Meerssen, Simpelveld, Stein, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen