Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburgse gemeenten manen provincie tot actie

Geplaatst opvrijdag 12 april 2019 - 6:00

Zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben informateur Ger Koopmans een brief gestuurd, waarin ze de Provincie Limburg vragen in actie te komen. De gemeenten doen voorstellen op het gebied van gezondheid, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Annemarie Penn-te Strake en Nicole Ramaekers ondertekenden als burgemeesters van Maastricht en Gulpen-Wittem de boodschap.

Pikante timing
De timing van de oproep is pikant, omdat
informateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls komende week laten weten welke samenstelling van de coalitie de meeste kans maakt. De dringende oproep van de Zuid-Limburgse gemeenten komt zo precies in de periode dat de nieuwe coalitie gaat praten over een nieuw programma. "Als het een progressieve coalitie wordt, verwacht ik dat een groot deel van het voorstel meegenomen wordt in het nieuwe akkoord", zo meldt Aleida Berghorst, statenlid van de PvdA en onderdeel van de huidige coalitie. "Er hoeft alleen maar een nieuw omslag om", zo grapte dagvoorzitter Paul 't Lam op een bijeenkomst.

'Houd koers'
De gemeenten in Zuid-Limburg roepen de provincie vooral op om koersvast te blijven. "Er is in Zuid-Limburg een aantal positieve ontwikkelingen in gang gezet. Koersvastheid en continuïteit van provinciaal beleid zijn voor ons van groot belang".

Vitaliteit en gezondheid
In het plan verwijzen de gemeentes naar een analyse van hoogleraar Luc Soete, die eerder een actieplan schreef voor Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen en later kwam met ee
n aanvullend concept voor tien landelijke gemeenten in Zuid-Limburg. "Vitaliteit en gezondheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor economische groeiversnelling", aldus de gezamenlijke gemeenten. Anders vinden de bedrijven geen werknemers meer, zo was de consensus bij de bijeenkomst op de Hotel Management School in Maastricht.

Arbeidsmarkt
De gemeenten pleiten daarom voor een verlenging van het provinciaal aanvalsplan 'Zo werkt Limburg', waarin de uitdagingen op de arbeidsmarkt worden aangepakt. Ook de Sociale Agenda zou een vervolg moeten krijgen, vooral met het oog op werkgelegenheid voor kwetsbare groepen.

Gezondheid
De boodschap van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten kreeg extra gewicht, doordat ook de partners uit het
Gezondheidsakkoord zich schaarden achter de lobby. In het Gezondheidsakkoord wordt gesproken over het ombuigen van de Limburgse achterstand op het gebied van gezondheid en werkgelegenheid, tussen vertegenwoordigers van bedrijfsleven, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid.

Bekijk L1mburg Centraal: Limburgs gezondheidsakkoord

Het gaat om de volgende gemeenten: Voerendaal, Beek, Beekdaelen, Maastricht, Brunssum, Landgraaf, Heerlen Sittard-Geleen, Kerkrade, Valkenburg, Meerssen, Simpelveld, Stein, Vaals, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen