Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburgse gemeenten gaan vol voor groene energie

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 17:54

De zestien Zuid-Limburgse gemeenten willen in 2030 flink wat nieuwe duurzame groene energie opwekken.

In een eerste concept van de Regionale Energiestrategie (RES) is sprake van 0,9 tot 1,5 terawatt-uur. Het gaat voornamelijk om wind- en zonne-energie.

Ter vergelijking, de vijftien gemeenten in Noord-en Midden-Limburg hebben zich tot doel gesteld in 2030 1,2 terawatt-uur aan duurzame energie te hebben. Eén terawatt-uur staat gelijk aan één miljard kilowatt-uur.

Bescherming landschap en MAA
De marge die Zuid-Limburg aanhoudt heeft te maken met een aantal bijzondere kenmerken zoals het Nationaal Landschap Zuid-Limburg dat beschermd moet blijven en de aanwezigheid van Maastricht Aachen Airport. Pas bij verdere uitwerking moet blijken hoeveel beperkingen dat precies oplevert voor het plaatsen van windmolens en de aanleg van zonneweides.

De diverse scenario’s worden momenteel doorberekend door netbeheerder Enexis.

Zoveel mogelijk op bebouwd gebied
De Zuid-Limburgse gemeenten hebben wel al afgesproken dat voor het grootschalig opwekken van zonne-energie waar mogelijk ingezet wordt op zonneparken en/of panelen op braakliggende terreinen en op daken en parkeerterreinen van bedrijven. En dus zo weinig mogelijk in onbebouwd gebied.

Dat wil zeggen dat landbouwgronden en natuur zoveel mogelijk worden ontzien.

Grote potentie
"De technisch-theoretische potentie van zonneweiden op agrarische grond is groot. Het is echter niet wenselijk en realistisch om alle agrarische gronden om te vormen tot zonneweiden”, zo staat in het eerste concept van de RES Zuid-Limburg. Die is overigens opgesteld op basis van drie aparte analyses.

Eentje voor de Westelijke Mijnstreek, eentje voor Maastricht en Heuvelland en eentje voor Parkstad. In totaal moeten dertig regio’s in Nederland een Regionale Energiestrategie opstellen. In Limburg zijn er dat dus twee, eentje voor Zuid-Limburg en eentje voor Noord-en Midden-Limburg.

Lees ook: Coronacrisis vertraagt plannen voor duurzame energie

Uitstel vanwege corona
Oorspronkelijk zou het definitieve conceptplan op 1 juni klaar moeten zijn. Maar als gevolg van de coronacrisis is die termijn vier maanden verlengd, tot 1 oktober.

Dat heeft ermee te maken dat veel gemeenteraden niet op de gebruikelijke manier kunnen vergaderen door de coronamaatregelen. En er ook geen bijeenkomsten met omwonenden kunnen worden gehouden.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen