Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg wil aantal schoolverlaters terugdringen

Geplaatst opwoensdag 21 oktober 2020 - 10:40

Gemeenten en onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg gaan gezamenlijk de strijd aan om het aantal voortijdige schoolverlaters in het voortgezet onderwijs en op het MBO te verminderen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert een bedrag van ruim 5 miljoen euro voor vier schooljaren.

Regionaal programma
Volgens de gemeenten en de onderwijsinstellingen verlaten 'relatief' veel jongeren het onderwijs zonder startkwalificatie of zicht op werk. Om dat aantal te verminderen wordt er geïnvesteerd in professionele zorg en begeleiding.

Niet dezelfde reden
Volgens de partijen stoppen jongeren niet allemaal om dezelfde reden met school. Redenen die worden genoemd zijn verkeerde schoolkeuzes, moeite met vrijheid, tijdelijk overbelast zijn, gezinssituatie of een jongeren met een migratie-achtergrond die de Nederlandse taal niet (voldoende) spreken.

"De grote variatie in oorzaken voor uitval vraagt om een grote variatie in aanpak en begeleiding", zo laten de verschillende partijen weten.

Flexibel
Naast de begeleiding wil het onderwijs ook flexibeler worden door alternatieve opleidingstrajecten te gaan aanbieden: "Studenten, voor wie een diploma onhaalbaar blijkt, kunnen op deelgebieden certificaten of praktijkverklaringen verdienen."

Toptien
Zuid-Limburg staat in de top tien van de in totaal 39 regio's wat betreft het aantal schoolverlaters. In het schooljaar 2018-2019 verliet 2,25 procent van de leerlingen voortijdig het onderwijs. Dat blijkt uit Onderwijs in Cijfers. In Limburg-Noord ligt dat percentage lager. Daar stopte 1,72 procent met het volgen van onderwijs in het studiejaar 2018-2019.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen