Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg regio met meeste grenspendelaars

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 10:27

Ruim 5 procent van de mensen die in Zuid-Limburg werkt, woont over de grens in Duitsland of België. Daarmee is het de Nederlandse regio met de meeste inkomende grenspendelaars.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers over 2016.

Zuid-Limburg
Ruim 3,5 procent van de werknemers in Zuid-Limburg woont in België. De meerderheid van deze inkomende pendelaars heeft de Nederlandse nationaliteit. Zo'n 2 procent van de Zuid-Limburgse werknemers komt vanuit Duitsland de grens over.

Noord-Limburg
Het noorden van onze provincie heeft het grootste aandeel werknemers uit Duitsland. Ruim 3 procent van de werknemers woont aan de andere kant van de landsgrens. Het merendeel van deze werknemers zijn 'klassieke grenspendelaars'; zij hebben de Duitse nationaliteit. Ook heeft een aanzienlijk deel van de inkomende grenspendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit.

Landelijk
Er komen nog altijd veel meer mensen vanuit België en Duitsland in Nederland werken, dan er grenspendelaars in de andere richting zijn. Landelijk gingen er 36.800 werkenden vanuit Duitsland in Nederland aan de slag, en 38.400 mensen uit België.

Minder dan 10.000 werknemers uit Nederland trokken de grens over om in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen te werken, en zo'n 11.000 in Nederland woonachtige forenzen werken in Vlaanderen. Het Franstalige Wallonië trekt vrijwel geen werknemers vanuit Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen