Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zuid-Limburg regio met meeste grenspendelaars

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 10:27

Ruim 5 procent van de mensen die in Zuid-Limburg werkt, woont over de grens in Duitsland of België. Daarmee is het de Nederlandse regio met de meeste inkomende grenspendelaars.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers over 2016.

Zuid-Limburg
Ruim 3,5 procent van de werknemers in Zuid-Limburg woont in België. De meerderheid van deze inkomende pendelaars heeft de Nederlandse nationaliteit. Zo'n 2 procent van de Zuid-Limburgse werknemers komt vanuit Duitsland de grens over.

Noord-Limburg
Het noorden van onze provincie heeft het grootste aandeel werknemers uit Duitsland. Ruim 3 procent van de werknemers woont aan de andere kant van de landsgrens. Het merendeel van deze werknemers zijn 'klassieke grenspendelaars'; zij hebben de Duitse nationaliteit. Ook heeft een aanzienlijk deel van de inkomende grenspendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit.

Landelijk
Er komen nog altijd veel meer mensen vanuit België en Duitsland in Nederland werken, dan er grenspendelaars in de andere richting zijn. Landelijk gingen er 36.800 werkenden vanuit Duitsland in Nederland aan de slag, en 38.400 mensen uit België.

Minder dan 10.000 werknemers uit Nederland trokken de grens over om in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen te werken, en zo'n 11.000 in Nederland woonachtige forenzen werken in Vlaanderen. Het Franstalige Wallonië trekt vrijwel geen werknemers vanuit Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen