Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zuid-Limburg regio met meeste grenspendelaars

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 10:27

Ruim 5 procent van de mensen die in Zuid-Limburg werkt, woont over de grens in Duitsland of België. Daarmee is het de Nederlandse regio met de meeste inkomende grenspendelaars.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van cijfers over 2016.

Zuid-Limburg
Ruim 3,5 procent van de werknemers in Zuid-Limburg woont in België. De meerderheid van deze inkomende pendelaars heeft de Nederlandse nationaliteit. Zo'n 2 procent van de Zuid-Limburgse werknemers komt vanuit Duitsland de grens over.

Noord-Limburg
Het noorden van onze provincie heeft het grootste aandeel werknemers uit Duitsland. Ruim 3 procent van de werknemers woont aan de andere kant van de landsgrens. Het merendeel van deze werknemers zijn 'klassieke grenspendelaars'; zij hebben de Duitse nationaliteit. Ook heeft een aanzienlijk deel van de inkomende grenspendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit.

Landelijk
Er komen nog altijd veel meer mensen vanuit België en Duitsland in Nederland werken, dan er grenspendelaars in de andere richting zijn. Landelijk gingen er 36.800 werkenden vanuit Duitsland in Nederland aan de slag, en 38.400 mensen uit België.

Minder dan 10.000 werknemers uit Nederland trokken de grens over om in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen te werken, en zo'n 11.000 in Nederland woonachtige forenzen werken in Vlaanderen. Het Franstalige Wallonië trekt vrijwel geen werknemers vanuit Nederland.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen