Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg krijgt zonneweg

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 13:53

Zuyd Hogeschool en het Eindhovense bedrijf Soliance willen binnen twee jaar een weg gaan aanleggen die energie opwekt.

De weg met geïntegreerde zonnepanelen moet op industriepark Chemelot in Geleen of bij Zuyd Hogeschool in Heerlen komen.

Andere technologie
De proefweg zal ongeveer 70 meter lang worden. Het is niet de eerste zonneweg in Nederland. Zo werd er al eerder een fietspad in Krommenie aangelegd. Echter, de weg in Zuid-Limburg gaat volgens Zeger Vroon van Zuyd Hogeschool een stap verder. "Wij willen een stuk weg gaan aanleggen waar ook auto’s en vrachtauto’s overheen kunnen rijden. Daar heb je andere technologie voor nodig", zegt Vroon. "Die technologie wordt door Soliance ontwikkeld en onze studenten gaan de weg testen."

Milieudoelstellingen
Volgens Vroon is het noodzakelijk om zonnepanelen in wegen te integreren om de milieudoelstellingen te halen. "We zijn begonnen met zonnepanelen op daken, daarna hebben we ze in gevels verwerkt. De volgende stap is de wegen", zegt Vroon. "Die liggen er toch. Daarnaast hebben we in de buurt van wegen altijd veel elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld verlichting."

Meerdere plaatsen
Als de proef slaagt moet de weg op meerdere plaatsen worden aangelegd. "In Nederland, Europa, maar ook in andere delen van de wereld." In de toekomst denkt de lector dat 10 tot 15 procent van de elektriciteit in Nederland door wegen kan worden opgewekt.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen