Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg krijgt zonneweg

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 13:53

Zuyd Hogeschool en het Eindhovense bedrijf Soliance willen binnen twee jaar een weg gaan aanleggen die energie opwekt.

De weg met geïntegreerde zonnepanelen moet op industriepark Chemelot in Geleen of bij Zuyd Hogeschool in Heerlen komen.

Andere technologie
De proefweg zal ongeveer 70 meter lang worden. Het is niet de eerste zonneweg in Nederland. Zo werd er al eerder een fietspad in Krommenie aangelegd. Echter, de weg in Zuid-Limburg gaat volgens Zeger Vroon van Zuyd Hogeschool een stap verder. "Wij willen een stuk weg gaan aanleggen waar ook auto’s en vrachtauto’s overheen kunnen rijden. Daar heb je andere technologie voor nodig", zegt Vroon. "Die technologie wordt door Soliance ontwikkeld en onze studenten gaan de weg testen."

Milieudoelstellingen
Volgens Vroon is het noodzakelijk om zonnepanelen in wegen te integreren om de milieudoelstellingen te halen. "We zijn begonnen met zonnepanelen op daken, daarna hebben we ze in gevels verwerkt. De volgende stap is de wegen", zegt Vroon. "Die liggen er toch. Daarnaast hebben we in de buurt van wegen altijd veel elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld verlichting."

Meerdere plaatsen
Als de proef slaagt moet de weg op meerdere plaatsen worden aangelegd. "In Nederland, Europa, maar ook in andere delen van de wereld." In de toekomst denkt de lector dat 10 tot 15 procent van de elektriciteit in Nederland door wegen kan worden opgewekt.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen