Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg krijgt zonneweg

Geplaatst opvrijdag 22 maart 2019 - 13:53

Zuyd Hogeschool en het Eindhovense bedrijf Soliance willen binnen twee jaar een weg gaan aanleggen die energie opwekt.

De weg met geïntegreerde zonnepanelen moet op industriepark Chemelot in Geleen of bij Zuyd Hogeschool in Heerlen komen.

Andere technologie
De proefweg zal ongeveer 70 meter lang worden. Het is niet de eerste zonneweg in Nederland. Zo werd er al eerder een fietspad in Krommenie aangelegd. Echter, de weg in Zuid-Limburg gaat volgens Zeger Vroon van Zuyd Hogeschool een stap verder. "Wij willen een stuk weg gaan aanleggen waar ook auto’s en vrachtauto’s overheen kunnen rijden. Daar heb je andere technologie voor nodig", zegt Vroon. "Die technologie wordt door Soliance ontwikkeld en onze studenten gaan de weg testen."

Milieudoelstellingen
Volgens Vroon is het noodzakelijk om zonnepanelen in wegen te integreren om de milieudoelstellingen te halen. "We zijn begonnen met zonnepanelen op daken, daarna hebben we ze in gevels verwerkt. De volgende stap is de wegen", zegt Vroon. "Die liggen er toch. Daarnaast hebben we in de buurt van wegen altijd veel elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld verlichting."

Meerdere plaatsen
Als de proef slaagt moet de weg op meerdere plaatsen worden aangelegd. "In Nederland, Europa, maar ook in andere delen van de wereld." In de toekomst denkt de lector dat 10 tot 15 procent van de elektriciteit in Nederland door wegen kan worden opgewekt.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen