Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg heeft groene energiedoelen nog niet concreet

Geplaatst opdinsdag 4 februari 2020 - 9:54

De zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben nog geen precieze doelstelling geformuleerd over hoeveel duurzame groene energie zij in 2030 willen opwekken.

Daarmee wijkt Zuid-Limburg af van de vijftien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg.

Regionale Energiestrategie
Dat bleek tijdens een ambtelijke presentatie voor een Statencommissie over de stand van zaken rond het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES) voor Zuid-Limburg.

Zinnig woord
De boodschap was dat over de precieze mogelijkheden op dit moment geen zinnig woord te zeggen is omdat er eerst een aantal analyses klaar moet zijn.

Chemelot
Onder meer de (on)mogelijkheden van verduurzaming van chemisch industrieterrein Chemelot speelt daarin een belangrijke rol.

Heuvelland
Net als het feit dat momenteel geen windmolens mogen worden geplaatst in het Heuvelland om het landschap te beschermen.

Analyses
De RES Zuid-Limburg wordt ook opgesteld op basis van drie aparte analyses. Eentje voor de Westelijke Mijnstreek, eentje voor Maastricht en het Heuvelland en eentje voor Parkstad.

Gezamenlijk
Met deze "mini-Resjes" wijkt Zuid-Limburg af van Noord- en Midden-Limburg. De vijftien gemeenten in die regio stellen één gezamenlijk RES op.

Windmolens
Zij hebben zich ook concreet tot doel gesteld om in 2030 1,2 terawatt-uur duurzame energie te hebben. Daar zijn bijvoorbeeld 152 windmolens voor nodig of 1665 hectare zonnepanelen.

Grondgebied
Volgens Weike Medendorp van de RES Zuid-Limburg beslist uiteindelijk iedere gemeente over haar eigen grondgebied. "Het gaat om een politiek besluit. Dat is het recht van de volksvertegenwoordiging", aldus Medendorp.

Resultaat
Gedeputeerde Carla Brugman heeft geen probleem met de aanpak in Zuid-Limburg. "Als het resultaat er maar naar is", zo zegt de gedeputeerde.

30 regio's
Overigens zit de provincie, net als het Waterschap Limburg, mee aan tafel bij het opstellen van de RES voor Zuid-Limburg en voor Noord- en Midden-Limburg. Nederland telt 30 regio’s die ieder een RES moeten opstellen. Op 1 juni moet een concept klaar zijn. Dat wordt vervolgens bekeken door het Planbureau voor de Leefbaarheid.

Op 1 maart 2021 wordt het dan definitief vastgesteld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen