Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg blijft akelig stil in protest tegen Tihange

Geplaatst opmaandag 14 november 2016 - 7:25

De burgers in Aken springen samen op de barricades in hun protest tegen de kerncentrale in Tihange. In Zuid-Limburg blijft het ondertussen akelig stil.

Terwijl in Aken de ene na de andere actie op touw wordt gezet, beperkten de Zuid-Limburgse gemeenteraden zich enkel tot een motie om de wankele centra te sluiten.

Jaloers
"We krijgen de mensen niet meer geactiveerd, het grote publiek is er niet meer voor te porren. Ik kijk wel eens jaloers naar de actiebereidheid bij de Oosterburen", zegt Harrie Winteraeken van GroenLinks in Heerlen.

Lees ook: Duitse derby in teken van Tihange

Desinteresse
"De desinteresse voor discussies over kernenergie is niet speciaal een Limburgs fenomeen", merkt de Maastrichtse hoogleraar Ad Knotter op. Hij stelt vast dat zijn Duitse studenten politiek veel geëngageerder zijn dan de Nederlandse. Toch hoopt Knotter dat de Duitse zorgen over Tihange 'besmettelijk' zijn, "zodat de Zuid-Limburgers eindelijk opstaan uit hun luie stoel en de barricades beklimmen".

Kwetsbaar
Maastricht ligt tenslotte zo'n 20 kilometer dichter bij Tihange dan Aken. Mocht het ooit mis gaan bij de kerncentrale en de wind staat ongunstig, dan merkt Maastricht de gruwelijke gevolgen toch echt veel sneller.

Ondanks het slechte weer kwamen er toch duizenden mensen demonstreren tegen de kerncentrale.
Foto: Roger Dohmen

Protestactie
In Aken gaan regelmatig duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de centrale. Hoe anders is dat in Maastricht. Daar kwamen actievoerders pas één keer in beweging. En ook toen liepen er in de regen erg veel Duitsers mee.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Linten moeten gaten in menselijke ketting Tihange opvullen
Demonstratie in Aken tegen kerncentrale Tihange
Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange
Waterlek oorzaak problemen bij kerncentrale in Tihagne
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen