Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Limburg blijft akelig stil in protest tegen Tihange

Geplaatst opmaandag 14 november 2016 - 7:25

De burgers in Aken springen samen op de barricades in hun protest tegen de kerncentrale in Tihange. In Zuid-Limburg blijft het ondertussen akelig stil.

Terwijl in Aken de ene na de andere actie op touw wordt gezet, beperkten de Zuid-Limburgse gemeenteraden zich enkel tot een motie om de wankele centra te sluiten.

Jaloers
"We krijgen de mensen niet meer geactiveerd, het grote publiek is er niet meer voor te porren. Ik kijk wel eens jaloers naar de actiebereidheid bij de Oosterburen", zegt Harrie Winteraeken van GroenLinks in Heerlen.

Lees ook: Duitse derby in teken van Tihange

Desinteresse
"De desinteresse voor discussies over kernenergie is niet speciaal een Limburgs fenomeen", merkt de Maastrichtse hoogleraar Ad Knotter op. Hij stelt vast dat zijn Duitse studenten politiek veel geëngageerder zijn dan de Nederlandse. Toch hoopt Knotter dat de Duitse zorgen over Tihange 'besmettelijk' zijn, "zodat de Zuid-Limburgers eindelijk opstaan uit hun luie stoel en de barricades beklimmen".

Kwetsbaar
Maastricht ligt tenslotte zo'n 20 kilometer dichter bij Tihange dan Aken. Mocht het ooit mis gaan bij de kerncentrale en de wind staat ongunstig, dan merkt Maastricht de gruwelijke gevolgen toch echt veel sneller.

Ondanks het slechte weer kwamen er toch duizenden mensen demonstreren tegen de kerncentrale.
Foto: Roger Dohmen

Protestactie
In Aken gaan regelmatig duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de centrale. Hoe anders is dat in Maastricht. Daar kwamen actievoerders pas één keer in beweging. En ook toen liepen er in de regen erg veel Duitsers mee.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Linten moeten gaten in menselijke ketting Tihange opvullen
Demonstratie in Aken tegen kerncentrale Tihange
Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange
Waterlek oorzaak problemen bij kerncentrale in Tihagne
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen