Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveel mensen in jouw gemeente krijgen hulp vanuit de Wmo

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 17:25

In 25 van de 31 Limburgse gemeenten is het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen het afgelopen jaar gegroeid. In Gulpen-Wittem neemt die groei echter opmerkelijke vormen aan.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Dagbesteding, rolstoel, traplift
Gemeenten zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Die ondersteuning varieert van dagbesteding en huishoudelijke hulp tot een rolstoel of een traplift. De hulpmiddelen worden (deels) betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Gulpen-Wittem
Het valt op dat van al die gemeenten waarin het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen tussen het eerste halfjaar van 2018 en het eerste halfjaar van 2019 toenam, Gulpen-Wittem er met kop en schouders bovenuit steekt. Daar verdubbelde die groep bijna. Die groei van 97 procent is een veelvoud ten opzichte van de andere gemeenten. Landelijk kende, voor zover bekend, alleen de Gelderse gemeente Heerde een nog sterkere toename.

De gemeente Gulpen-Wittem zegt tegen L1 dat de cijfers van het CBS niet kloppen. Volgens een woordvoerder heeft het statistiekenbureau gegevens uit 2018 en 2019 met elkaar vergeleken, maar was er in 2018 niks ingevuld in de tabel.

Afname in Beek en Venlo
Mook en Middelaar (11,5 procent) en Roerdalen (11,3 procent) zijn de andere twee Limburgse gemeentes waar de groei ook meer dan de 10 procent bedraagt. Een daling was er voor zover bekend alleen in Beek en Venlo. In vier gemeentes ontbraken gegevens.

Hulpbehoevend Maastricht en Sittard-Geleen
In Maastricht is de vraag naar huishoudelijke hulp, trapliften en andere hulpmiddelen het grootst: in de provinciehoofdstad gaat het om 11.115 mensen met Wmo-hulpmiddelen. Gerekend per duizend inwoners is echter Sittard-Geleen de provinciale Wmo-koploper, daar maken omgerekend 95 van de 1000 mensen gebruik van hulp of ondersteuning.

Het aandeel ligt absoluut het laagst in Mook en Middelaar (290 mensen), relatief is de groep hulpbehoevenden in Roerdalen het kleinst: daar gaat het per 1000 inwoners om 31 mensen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen