Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveel mensen in jouw gemeente krijgen hulp vanuit de Wmo

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 17:25

In 25 van de 31 Limburgse gemeenten is het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen het afgelopen jaar gegroeid. In Gulpen-Wittem neemt die groei echter opmerkelijke vormen aan.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Dagbesteding, rolstoel, traplift
Gemeenten zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Die ondersteuning varieert van dagbesteding en huishoudelijke hulp tot een rolstoel of een traplift. De hulpmiddelen worden (deels) betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Gulpen-Wittem
Het valt op dat van al die gemeenten waarin het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen tussen het eerste halfjaar van 2018 en het eerste halfjaar van 2019 toenam, Gulpen-Wittem er met kop en schouders bovenuit steekt. Daar verdubbelde die groep bijna. Die groei van 97 procent is een veelvoud ten opzichte van de andere gemeenten. Landelijk kende, voor zover bekend, alleen de Gelderse gemeente Heerde een nog sterkere toename.

De gemeente Gulpen-Wittem zegt tegen L1 dat de cijfers van het CBS niet kloppen. Volgens een woordvoerder heeft het statistiekenbureau gegevens uit 2018 en 2019 met elkaar vergeleken, maar was er in 2018 niks ingevuld in de tabel.

Afname in Beek en Venlo
Mook en Middelaar (11,5 procent) en Roerdalen (11,3 procent) zijn de andere twee Limburgse gemeentes waar de groei ook meer dan de 10 procent bedraagt. Een daling was er voor zover bekend alleen in Beek en Venlo. In vier gemeentes ontbraken gegevens.

Hulpbehoevend Maastricht en Sittard-Geleen
In Maastricht is de vraag naar huishoudelijke hulp, trapliften en andere hulpmiddelen het grootst: in de provinciehoofdstad gaat het om 11.115 mensen met Wmo-hulpmiddelen. Gerekend per duizend inwoners is echter Sittard-Geleen de provinciale Wmo-koploper, daar maken omgerekend 95 van de 1000 mensen gebruik van hulp of ondersteuning.

Het aandeel ligt absoluut het laagst in Mook en Middelaar (290 mensen), relatief is de groep hulpbehoevenden in Roerdalen het kleinst: daar gaat het per 1000 inwoners om 31 mensen

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen