Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveel mensen in jouw gemeente krijgen hulp vanuit de Wmo

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 17:25

In 25 van de 31 Limburgse gemeenten is het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen het afgelopen jaar gegroeid. In Gulpen-Wittem neemt die groei echter opmerkelijke vormen aan.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Dagbesteding, rolstoel, traplift
Gemeenten zijn sinds enkele jaren verantwoordelijk voor het bieden van hulp en ondersteuning aan inwoners, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Die ondersteuning varieert van dagbesteding en huishoudelijke hulp tot een rolstoel of een traplift. De hulpmiddelen worden (deels) betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Gulpen-Wittem
Het valt op dat van al die gemeenten waarin het aantal mensen met Wmo-hulpmiddelen tussen het eerste halfjaar van 2018 en het eerste halfjaar van 2019 toenam, Gulpen-Wittem er met kop en schouders bovenuit steekt. Daar verdubbelde die groep bijna. Die groei van 97 procent is een veelvoud ten opzichte van de andere gemeenten. Landelijk kende, voor zover bekend, alleen de Gelderse gemeente Heerde een nog sterkere toename.

De gemeente Gulpen-Wittem zegt tegen L1 dat de cijfers van het CBS niet kloppen. Volgens een woordvoerder heeft het statistiekenbureau gegevens uit 2018 en 2019 met elkaar vergeleken, maar was er in 2018 niks ingevuld in de tabel.

Afname in Beek en Venlo
Mook en Middelaar (11,5 procent) en Roerdalen (11,3 procent) zijn de andere twee Limburgse gemeentes waar de groei ook meer dan de 10 procent bedraagt. Een daling was er voor zover bekend alleen in Beek en Venlo. In vier gemeentes ontbraken gegevens.

Hulpbehoevend Maastricht en Sittard-Geleen
In Maastricht is de vraag naar huishoudelijke hulp, trapliften en andere hulpmiddelen het grootst: in de provinciehoofdstad gaat het om 11.115 mensen met Wmo-hulpmiddelen. Gerekend per duizend inwoners is echter Sittard-Geleen de provinciale Wmo-koploper, daar maken omgerekend 95 van de 1000 mensen gebruik van hulp of ondersteuning.

Het aandeel ligt absoluut het laagst in Mook en Middelaar (290 mensen), relatief is de groep hulpbehoevenden in Roerdalen het kleinst: daar gaat het per 1000 inwoners om 31 mensen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen