Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgvrijwilliger opnieuw gevangenis in voor mensenhandel

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 9:33

De 35-jarige Bas B. is opnieuw gearresteerd voor mensenhandel. In maart kwam hij juist vrij na twee jaar voorarrest in een andere mensenhandelzaak en baarde hij opzien door te solliciteren als zorgvrijwilliger.

De Sittardenaar schreef brieven naar ziekenhuizen Zuyderland en MUMC+, om daar tijdens de coronacrisis uit te helpen. Hij heeft immers in de zorg gewerkt.

Lees ook: Mensenhandelverdachte niet welkom als zorghulp in ziekenhuis

Laag IQ
Beide ziekenhuizen lieten zijn brieven links liggen, nadat L1 over de zaak berichtte. Dat lijkt achteraf niet onverstandig; een maand nadat Bas op vrije voeten kwam, is hij weer gearresteerd. Opnieuw wordt hij verdacht van het seksueel uitbuiten van een vrouw met een beperking. Hij heeft toegegeven seksadvertenties te hebben gemaakt voor een vrouw met een IQ lager dan zeventig.

Zelfde liedje
Volgens justitie heeft de vrouw het denkvermogen van een kind van twaalf jaar oud. Bas zou al snel nadat hij vrijkwam contact met haar hebben gekregen. "Hij ontmoet toevallig weer iemand die zich wil prostitueren, hij wilde kijken of er mensen reageerden op een advertentie, dat heeft hij verklaard", zei de officier woensdag. "Er was sprake van een 50/50 verdeling van inkomsten."

Ga eens even zitten
Deze zaak lijkt erg veel op de zaak waarvoor Bas ruim twee jaar in voorarrest zat. Ook in die kwestie deed Bas naar eigen zeggen hand-en-spandiensten voor een prostituee en ook zij bleek zwakbegaafd. "Ik kon mijn oren niet geloven toen ik dit belletje kreeg", zei officier van justitie David van Kuppeveld. "Het komt niet zo vaak voor dat je in ons vak een 'ga eens even zitten-moment' hebt. Dit was er een."

Lees ook: Verdachte van mensenhandel wil zorg in tijdens coronacrisis

Grondig onderzoek
Bas heeft dus niet lang van zijn vrijheid kunnen genieten. Als het aan Van Kuppeveld ligt, gaat de Sittardse verdachte naar het Pieter Baan Centrum voor een uitgebreid onderzoek. "Een normaal gesprek met een psychiater of psycholoog gaat by far niet genoeg zijn. De volledige waarheid krijg je niet met een paar testjes boven water, hij heeft ons ook verleid om hem vrij te laten."

Geen gek
Advocaat Ruud Gijsen, die Bas bijstaat, verzette zich succesvol tegen onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Zelf stond Bas ook niet te springen om zo'n onderzoek, al zei hij wel mee te willen werken. "Ik ben geen zwaargestoorde gek." De rechter heeft besloten Bas niet naar het Pieter Baan Centrum te sturen, omdat hij nog niet is gezien door een psychiater en een psycholoog. Dat laatste gaat nu wel gebeuren, om toch een beter beeld te krijgen van de verdachte.

Het is nog niet bekend wanneer de zaken van Bas opnieuw voor de rechter komen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen