Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekeraars positief over protonenkliniek Maastricht

Geplaatst opdinsdag 6 september 2016 - 12:20

De twijfel of zorgverzekeraars de behandelingen in het toekomstige centrum voor protonentherapie in Maastricht wel gaan vergoeden, is verleden tijd.

Dat zei directeur Maria Jacobs van het kankerbestralingscentrum tijdens een informatieve bijeenkomst van een statencommissie.

Toezegging
De grote zorgverzekeraars CZ en Achmea hebben schriftelijk toegezegd een contract te sluiten omdat ze het een goed initiatief vinden, aldus Jacobs. CZ heeft zelfs laten weten dat het past bij hun slogan 'zuinig en zinnig'.

Beslissing
VGZ neemt pas een definitieve beslissing als het centrum eind 2018 van start gaat. Maar aan hun criterium dat de behandeling niet duurder mag zijn dan in het buitenland en ook niet kwalitatief slechter, kunnen wij zeker voldoen, zo was de boodschap van directeur Jacobs.

Protonentherapie is een nieuwe manier van bestralen waarbij patiënten minder last hebben van bijwerkingen omdat er veel meer gezond weefsel gespaard blijft.

400 patiënten
Jaarlijks kunnen er in Maastricht 400 patiënten behandeld worden, uit heel Zuidoost Nederland. Daarover zijn al afspraken gemaakt met de ziekenhuizen in Eindhoven, Arnhem, Deventer, Nijmegen en Tilburg.

A2-tunnel
De toekomstige A2-tunnel bij Maastricht noemde directeur Jacobs van groot belang voor het comfort van de patiënten omdat Maastricht dan goed bereikbaar is. Want patiënten moeten dan toch 30 dagen achter elkaar naar het protonencentrum komen, vaak over een behoorlijke afstand in een taxi, zo stelde zij.

39 miljoen
Het provinciebestuur wil een lening van vijf miljoen verstrekken voor de bouw van het centrum. Vrijdag wordt daarover gesproken in een statencommissie. Het totale investeringsbedrag is ruim 39 miljoen euro.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Noodhospitaal MECC
MUMC+ vindt miljoenen noodhospitaal 'geen weggegooid geld'
Mecc noodhospitaal (3 apr 2020)
Geen goedkeuring: zorgverzekeraar betaalt noodhospitaal niet
Komst protonenkliniek Maastricht stapje dichterbij
Provincie steekt geld in protonentherapie Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen